Cukorrépa-termesztés kérdőjelekkelKiosztják a termelői kvótát

2010. május 11., kedd, Gazdakör

Szeptember folyamán kiosztják a termelőkre jutó kvótát, az a termelő, aki ezen felül szállít cukorrépát a feldolgozónak, nem kaphatja meg a támogatás egészét — áll a cukorrépa-termelők országos szövetsége és a botfalusi cukorgyár közleményében.

A kvótarendszer bevezetése óta eltelt három esztendő elegendő volt arra, hogy a termelők köre viszonylag biztos legyen, így idén eleget lehet tenni az egyébként kötelező uniós elvárásnak — közölte Dan Tartaga. A botfalusi cukorgyár vezetője szerint a gyárnak jutó, mintegy 21 000 tonnányi kvóta elosztására szeptember folyamán kerülhet sor, ezt egyeztették a cukorrépa-termelők országos szövetségével, illetve a regionális érdekvédelmi szervezettel is. A kvóta elosztása egyben azt is jelenti, hogy az azon felül leadott cukorrépára nem tudják kifizetni a támogatás egészét — hangsúlyozta Tartaga. Nevezetesen az idei évre járó, hektáronkénti 587 euró helyett csak 427-et, vagyis 160 euróval kevesebbet kapnak a termelők.

A kvóta elosztása előtt egyébként egyeztetnek a regionális termelői szövetség vezetőivel is — szögezte le a botfalusi cukorgyár vezetője. Mindez annak érdekében, hogy megerősítsék a bizalmat a gyár és a termelők között, ugyanakkor kölcsönösen előnyös viszonyt alakítsanak ki egymással.

Háromszéken idén közel 3000 hektárra kötött termeltetői szerződést a botfalusi feldolgozó, ez közel ötszáz termelőt érint. A Romániának leosztott 104 000 tonnás kvótát a négy cukorgyár — botfalusi, romani, marosludasi és nagyváradi — már megkapta. A termelők szerint fontos a kvóta további leosztása, mert így elhárítható a veszély, hogy a kvótával együtt értékesítsék a feldolgozó üzemeket. Fazakas Tibor termelő szerint egy ilyen lépés gyakorlatilag a termeltetés, a helyi cukorrépa-termesztés végét jelentené.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2010-05-11: Gazdakör - Incze Péter:

Kinőtte magát az expo (Agraria-kiállítás és -vásár Kolozsváron)

Bőven akadt látnivaló a 16. kolozsvári Agraria mezőgazdasági kiállításon. A Transilvania Expo komplexuma kezd szűknek bizonyulni a rendezvény számára.
2010-05-11: Gazdakör - Bokor Gábor:

BÅ‘g a marha (Jegyzet)

Húzzák a közalkalmazottak, nyugdíjasok nadrágszíját. Nem kivétel a paraszt sem: azt a lovat kell ütni, amelyik jól húz...