A múlt hétIgazságosabb nadrágszíjösszehúzást!

2010. május 11., kedd, Közélet

A Nemzetközi Valutaalap szorongatja az ország vezetőit. A kormány meg szorongatja az ország lakóinak nyakát. Ez, az elnök által bejelentett, most elhatározott fizetés- és nyugdíjcsökkentés mélységesen igazságtalan! Micsoda méltánytalan dolog, hogy minden nyugdíjasnak egyformán tizenöt százalékkal csökkentik a nyugdíját.

Mert az, akinek van, teszem fel, ötmillió (régi) lej nyugdíja, az veszít ugyebár hétszázötvenezer lejt. De akinek ötvenmillió leje van, az rettentően sokat: több mint hét és fél milliót! Ez mélyen erkölcstelen. Aki ötmillióból megél, annak már igazán kevés a költeni valója. A keveset nehéz beosztani. Ha semmit nem kapna, nem kellene gyötörnie magát a beosztással. Sokkal igazságosabb volna mindenkitől egyformán elvenni, mondjuk, két és fél milliót. Akinek azon aluli a nyugdíja, annak egyáltalán nem is kell adni. Ha a két és fél milliójával a jég hátán is megél, megél anélkül is. Most derül ki, a mostani nyugdíjasok rosszul tették, hogy egy életen át dolgoztak. Ezzel most kárt okoznak az országnak. Mert ha nem dolgoztak volna, akkor most nem kellene számukra nyugdíjat fizetni. Vagy az is végtelenül felháborító, hogy csak az állami alkalmazottak fizetését csökkentik huszonöt százalékkal. Miért nem csökkentik a termelői és szolgáltatói szférában dolgozókét is!? Egy jó szakember Háromszéken keres, mondjuk, tízmillió régi lejt. Sok aktatologató, tökét vakargató (a Boc-kormányok is ezt teszik másfél éve) állami alkalmazott keres huszonötöt. Ha a magánszférában dolgozótól is elvennének 25 százalékot, akkor az állami alkalmazásban levőnek több maradhatna. Az a helyzet, hogy a szaki nyolc óra alatt akár többet is tud dolgozni, vagy ha akar: túlórázik. Így, ha megerőlteti magát, akár többet is kereshet. De egy állami alkalmazottnak fix fizetése van. Hiába dolgozna többet, úgy sem kereshetne azzal arányosan. A magánszektorban dolgozók nem sztrájkolnak, ha kevesebb fizetést kapnak, vagy ha el akarják bocsátani őket. Nekik egyáltalán nem is kellene fizetést adni. Mindenképp meg vannak elégedve a fizetésükkel, pótlékaikkal, pótóráikkal. Ezek örüljenek, ha egyáltalán van munkahelyük, ahová bejárhatnak. Akkor meg miért nekik fizetés? Esetleg fizethetnének azért, hogy egyáltalán dolgozhatnak. Nagyszerű, hogy csökkentik a minimálbért. Lehetne a nullára is csökkenteni. Fizetésemelést meg azoknak kell adni, akik sztrájkolnak és tüntetnek ezért. A munkanélkülieken is többet spórolhatna az állam. Mert a munkanélküli mit csinál? (Hasra fekszik, s úgy pipál.) Vegetál. Nem kell felkelnie: megspórolja a reggelit. Nem kell munkába mennie: nem költ utazásra. Nem fejt ki fizikai, szellemi munkát. Nem kell tízórait csomagolnia. Csak lézeng otthon, semmi erőkifejtést nem kell tennie. Így csak minimális energiát használ, minimális költséggel.

A torokszorító nadrágszíj-megszorításokat az elnök jelentette be. Ezelőtt másfél évvel még azt mondta, hogy volt pénz a pedagógusok ötvenszázalékos fizetésemelésére. Úgy látszik, időközben az eltűnt. Ha azt akkor megadták volna, akkor most azt is vissza lehetne venni, és mennyi pénzt lehetne megtakarítani!

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-05-11: Máról holnapra - Farkas Réka:

Válságkezelés román módra

Csökkentik a nyugdíjakat, fizetéseket, az éhhalál szélére sodornak több millió állampolgárt, de senki ne búslakodjék, mert felújítanak majd 500 kilométer megyei utat, ezer szolgálati lakást építenek falusi értelmiségieknek, és befejezik több nagyváros körgyűrűjét — úgy jelentette be mindezt Emil Boc miniszterelnök, mint egy eljövendő sikertörténetet, csak gyűrött ábrázata árulta el, lelkes hangon előadott gazdaságfellendítésében maga is alig bízik.
2010-05-11: Belföld - Váry O. Péter:

Belföldi hírek

A szenátus elfogadta a nyugdíjtörvényt
Kvórum hiányában tegnap este a szenátus felfüggesztette munkálatát, s mert tegnap járt le a nyugdíjtörvény felsőházi megszavazásának határideje, ez azt jelenti, a jogszabályt hallgatólagosan elfogadta.