Válságkezelés román módra

2010. május 11., kedd, Máról holnapra
Farkas Réka

Csökkentik a nyugdíjakat, fizetéseket, az éhhalál szélére sodornak több millió állampolgárt, de senki ne búslakodjék, mert felújítanak majd 500 kilométer megyei utat, ezer szolgálati lakást építenek falusi értelmiségieknek, és befejezik több nagyváros körgyűrűjét — úgy jelentette be mindezt Emil Boc miniszterelnök, mint egy eljövendő sikertörténetet, csak gyűrött ábrázata árulta el, lelkes hangon előadott gazdaságfellendítésében maga is alig bízik.

Az apró havi járandóságából száz-kétszáz lejt veszítő kisnyugdíjasnak sovány vigasz, hogy továbbra is lesz roncsautóprogram, s mivel lassan már nemcsak az életet jelentő gyógyszerekre, hanem a napi betevőre is nehezen futja, nem valószínű, hogy tapsol örömében az Első otthon program folytatásának.

Apró termetű, gyors beszédű miniszterelnökünk háromnapos bujkálás után állt ki vasárnap este a nagy nyilvánosság elé, s elismételte főnöke és mentora csütörtöki bejelentéseit. Határozottan jelentette ki: választottak, a kisebbik rossz mellett döntöttek, a fizetéseket és a nyugdíjakat csökkentik. Úgy tett, mintha akkor pottyant volna az ország kormányrúdjához, ahol döbbenten szembesült elődje kártékony politizálásával, no meg a válság következményeivel, mintha másfél éve nem ő állna a végrehajtó hatalom csúcsán. Tavaly a kampányok nem engedték az ésszerű politizálást, de nem történt válságellenes intézkedés december óta sem. Emil Boc feledné és feledtetné az elmúlt időszakot.

Az államelnök és a kormányfő — vérbeli jobboldali politikusként — igyekszik a magáncégeket támogató lépésként tálalni a megszorító intézkedéseket, csakhogy a nyugdíjak, bérek ilyen arányú megnyirbálása után nehezen elképzelhető, hogy nem csökken a fogyasztás, az államkasszát gazdagító pénzek a napi forgalomból kerülnek ki, s bizony a magáncégeket szegényítik. Alkalmazottjaik nem júniustól, hanem augusztustól-szeptembertől szembesülnek a következményekkel.

Félő, pár hónap múlva újabb szükséges, esetleg ismét kisebb rosszal (például adóemeléssel) áll majd elő ránkkozmált miniszter- és államelnökünk. Kísérletezik velünk, csak nehogy úgy járjunk, mint a régi viccbeli Kohn, aki libái pusztulása miatt fordul újabb és újabb ötletekért a rabbihoz, aki a sokadik alkalommal azt mondja neki: ,,Nekem ötleteim még vannak, de neked libád már nincsen."

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-05-11: Közélet - Iochom István:

Nagy Mózes-napok Kézdivásárhelyen

Május 13. és 16. között ünneplik a Nagy Mózes által alapított kantai középiskola 330. évfordulóját. A rendezvénysorozat csütörtökön diáknappal kezdődik, délután a céhtörténeti múzeumban megnyílik a rajztagozat tanév végi kiállítása.
2010-05-11: Közélet - Kuti János:

Igazságosabb nadrágszíjösszehúzást! (A múlt hét)

A Nemzetközi Valutaalap szorongatja az ország vezetőit. A kormány meg szorongatja az ország lakóinak nyakát. Ez, az elnök által bejelentett, most elhatározott fizetés- és nyugdíjcsökkentés mélységesen igazságtalan! Micsoda méltánytalan dolog, hogy minden nyugdíjasnak egyformán tizenöt százalékkal csökkentik a nyugdíját.