Mi, hol, mikor?

2010. május 12., szerda, Mi, hol, mikor?

Színház

* A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Makszim Gorkij A nap fiai című darabját a nagyteremben ma 18 órától a Mikó-bérleteseknek játssza. Rendezte: Zakariás Zalán.

* A sepsiszentgyörgyi színház kamaratermében csütörtökön 19 órától Kolcsár József előadja Salinger Zabhegyező című regénye nyomán készült egyéni műsorát. A belépés ingyenes.

* A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház ma 11 órától a színház stúdiótermében bemutatja a Ion Creangă Fata babei şi fata moşneagului (Anyó lánya, apó lánya) című meséje nyomán készült gyermekelőadását, rendező: Mirela Bucur. Csü­törtökön 19 órától Manej ― Ion Băieşu Dresoare de fantome (Kísértetidomár) című szövege alapján rendezte Mirela Bucur.

* A sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely a Részletek a bolyongás meséiből című előadását ma 19 órától a Mikes Kelemen Főgimnázium dísztermében játssza. Rendező: Fazakas Misi. Helyet előjegyeztetni a városi közönségszervező irodában lehet.

Nagy Mózes-napok

A kézdivásárhelyi iskolanapok csütörtöki műsora: 9―15 óra között diáknap az iskolában, 9 órától mesemondó verseny, 17 órakor a Céhtörténeti Múzeum Incze László Termében megnyitják a képzőművészeti tagozat tanulóinak év végi tárlatát, 18 órakor az V―VIII. osztályos tanulók a Vigadó színháztermében előadják A kis herceg című mesejátékot.

Mikrofonközelben

Kolozsváron a hét végén tartanak Mikrofonközelben címmel rádiósképzést. Jelentkezni csütörtökön 13 óráig lehet. Részletek a http://www.mikrofonkozelben.blogspot.ro/ címen.

Hitvilág

A sepsiszentgyörgyi unitárius templomban áldozócsütörtökön 11 órakor istentiszteletet tartanak.

Fagyosszentek

Pongrác és az utána következő Szervác, Bonifác a fagyosszentek napjai. A néphagyomány szerint, ha hideggel érkeznek, hosszú lesz az ősz. A májusi fagyok kárt okozhatnak a virágzó gyümölcsösökben és veteményesekben, ezért tűzgyújtással, füstöléssel védekeznek ellenük. E napokon nem tanácsos vetni és palántázni.

Közlekedés

A közlekedésrendészet felhívja a figyelmet, hogy Sepsiszentgyörgyön megkezdődött az útjavítás. Lezárják a Román Hadsereg utcának a vasút és Szépmező felé vezető út közötti szakaszát, a forgalmat az Épí­tők út felé terelik el. A Templom utcában is dolgoznak, a Csíki utca és a Kőrösi Csoma Sándor utca közötti szakaszt lezárják a forgalom elől.

(Rendőrségi tájékoztató)

Robogósok balesetei

Tavaly 19 motorosbalesetet jegyeztek megyénkben, ebből 18 robogóval történt, és az esetek 80 százalékában a nyeregben ülők hibájából ― közölte tegnap Tóth Zsigmond rendőrségi főfelügyelő. A legfőbb baj az, hogy a robogósok nagyrészt a közlekedési szabályok ismerete nélkül száguldoznak az utakon, elővigyázatlanul térülnek vagy vágnak ki, elsősorban önmagukat, de gyalogosokat, kerékpárosokat is veszélyeztetve. Ha elosztjuk, kiderül, hogy minden harmadik hétre jut egy robogós közúti esemény, ezért külön kampányban próbálják felelősebb gyakorlatra nevelni a kis járművek vezetőit. (demeter)

Röviden

Pinceklub. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában ma 16 órától Hobbi Cserebereklub, 19 órától a Holló Ernő Sajtópincében a meghívott Puskás Attila tanár, biológus, szakíró, közíró. Téma: Életpálya, sors, eredmények, kudarcok, megpróbáltatások ― a Pro Urbe-díjig. Házigazda: Matekovics János.

Táncház. Kovásznán a vá­rosi művelődési házban ma 18 órától gyermektáncház. Zenél a Folker együttes.

Mozivarázs. Sepsiszentgyörgyön a Babeş—Bolyai Tudományegyetem Stadion utcai épületében ma 18 órától dr. Nagy Attila egyetemi tanár előadás-sorozatának témája: A detektívfilm, krimi. A részvétel ingyenes.

Majális. A lisznyói önkéntes tűzoltó-alakulat vasárnap 14 órától tartja a hagyományos majálist, amelyre minden érdeklődőt elvárnak.

Táborozás. A kézdivásárhelyi Molnár Józsiás-iskola július 2—10. között tábort szervez tanulóknak 17 éves korig a horvátországi Bijela Uvalan üdülőhelyen. A helyek száma korlátozott. Érdeklődni és jelentkezni május 20-ig a 0740 013 779-es vagy a 0740 419 015-ös telefonon lehet.

Találkozó. A Hagyományos és Környezetbarát Termékek Országos Szövetsége, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, valamint Uzon Polgármesteri Hivatala szervezésében csütörtökön 20 órától az uzoni Pünkösti-kúriában találkozóra várják a háromszéki és Hargita megyei kürtőskalácssütőket, valamint krumplisházikenyér-készítőket. A hagyományos termékek regionális védettségének megteremtéséről lesz szó.

Túra. A háromszéki EKE szombaton túrát szervez a Nagykőhavasra a Predeál (1060 m)—Csapja menedékház—Írottkő—Nagykő (1849 m)—menedékház—Malomdombok útvonalon. Indulás a 6.54 órai vonattal. Távolság: 23 km, szintkülönbség: 900—1150 m. Túravezető Dukrét Lajos.

Áldozócsütörtöki vásárt tartanak csütörtökön Nagyajtán. Felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy a vásár helyét megváltoztatták, az új helyszín a futballpálya melletti tér.

Jogi szolgálat. Balogh Klára jogtanácsos szerkesztőségünkben ma 13―15 óráig várja a jogi tanácsot igénylőket. A szolgáltatás ingyenes.

Áramszünet. Kézdivá­sárhelyen ma8.30―14 óráig a Kanta, Perkő, Budai Nagy Antal és Fehérmartok utcában, csütörtökön és pénteken 8.30―14 óráig az Iskola, Varga Katalin, Apor Péter, Keresztes Máté utcában, valamint a 39―54-ig számozott udvarterekben, csütörtökön és pénteken 9―14 óráig Bodosban szünetel az áramszolgáltatás.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-05-11: Világfigyelő - Farcádi Botond:

Külföldi hírek

Távozik Gordon Brown
Bejelentette távozási szándékát a Munkáspárt éléről tegnap Gordon Brown brit kormányfő. Brown közölte egyben, hogy a párt hivatalos koalíciós tárgyalásokat kezd a Liberális Demokratákkal, akik ugyanakkor a konzervatívokkal is tárgyalnak.
2010-05-12: Sport - :

Sport

Sepsi FC—Focşani 3—3 (1—1)
Sepsiszentgyörgy, Szabó Kati Sportcsarnok. Vezette: Bogdan Sorescu és Andrei Ioniţă. Sepsi FC: Costa—Bujdosó, Máthé, Şerban, Pinto—Negoiţă, Bocz, Kisgyörgy. Edző: Gerardo Rosa. Focşani: Borş—Curteanu, Ilaş, Toader, Săraru—Ivanciuc, Popa, Munteanu, Sava, Pătraşcu, Mândrescu, Vasilescu. Edző: Petrache Gurguiaţu. Kapura rúgás: 10—21 (a kapu területére: 6—12). Szöglet: 5—7. Szabálytalanság 8—7. Gólszerzők: Pinto (2.), Şerban (27.), Máté (34.), illetve Curteanu (10.), Toader (36.), Ilaş (38.). Sárga lap: Máthé (36.), illetve Săraru (5.).