Halkolbász-fesztivál

2010. május 12., szerda, Magazin

A hét végén Szolnokon az érdeklődők legalább húsz különböző fajtáját kóstolhatják meg egy igazi ételkülönlegességnek, a halkolbásznak. Az utóbbi időben a Tisza fővárosaként is emlegetett megyeszékhelyen ugyanis egy tavalyi kísérlet sikerén fellelkesülve immár nem csupán a gulyásnak, de e kevésbé közismert csemegének is fesztivált szentelnek.

A program története 2007-ig nyúlik vissza, amikor egy baráti társaság — a szolnoki Háromrózsa utca felvégi szakaszán lakó öt-hat család — elkezdett kísérletezni a halkolbász készítésével — közölte Sípos László, a hagyományteremtő célú esemény egyik ötletgazdája. ,,Az első recept kalandos úton, ismerősökön keresztül jutott el hozzánk, ám mivel a csapat majdnem minden tagja horgász, ráadásul sütni-főzni is szeretünk, végül sok tekintetben sikerült tökéletesítenünk és továbbfejlesztenünk az alapkoncepciót" — mesélte. Olyannyira, hogy a gasztronómiai sikerre és a növekvő érdeklődésre való tekintettel a baráti közösségből megalakult Halkolbász Fesztivál Szervezőbizottság elhatározta: az újdonsült csemege készítését szélesebb körben is megismerteti az érdeklődőkkel. Nem utolsósorban azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a Tisza fővárosában még kuriózumszámba menő, ám a város adottságaitól mégsem idegen halfogyasztási kultúra meghonosodjék. A gasztronómiai seregszemle ,,főpróbáját" egy esztendeje tartották Szolnokon. A rendezvényen már akkor látogatók népes csoportja kísérte figyelemmel, ahogyan a versengésben részt vevő nyolc csapat elkészíti tucatnyi, egyebek mellett a Fitness fantázianevet viselő, zöldségekkel összedarált, a fehérként elhíresült, paprika nélküli, a füstölt vagy éppen az egzotikus keleti fűszerezésű halkolbászremekét.

Az első alkalom sikerén fellelkesülve az ötletgazdák 2010 februárjában megalakították a Magyar Halkolbász Lovagrendet. A jelenleg bejegyzés alatt álló szervezet tagjai úgy ítélték meg, hogy az eddigi eredményeket és tapasztalatokat megosztva érdemes nagyban folytatni ezt az országosan egyedülálló kezdeményezést. Az ügy támogatóinak sorába időközben a város önkormányzata és a Szolnoki Főiskola is felsorakozott. Utóbbi nemcsak szakmai segítséget, de otthont is ad az idei rendezvénynek. A május 15-i, szombati fesztivál kulturális programokkal színesített népünnepélyére legalább félezer látogatót és 15—20 csapatot várnak a házigazdák. Köztük jemeni, japán, kazah és ukrán vendégeket, illetve a nemzetközi hírű szolnoki szumósokat, akik az ínyencfalatok készítése mellett egy bemutató erejéig saját sportágukból is adnak majd némi ízelítőt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-05-12: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy
CSIKI B. RÓZA
90 éves korában csendesen elhunyt.
Temetése 2010. május 12-én, szerdán 15.30 órakor lesz a szemerjai református temetőben.
Pihenése legyen csendes.
Gondozói
4233792
2010-05-12: Magazin - :

Newton almafája dacol a gravitációval

Newton almafája dacol a földi gravitációval — fent az űrben. A nevezetes almafa — mely a legenda szerint segített Sir Isaac Newtonnak megalkotni a gravitáció elméletét — felkerül az űrbe.