Newton almafája dacol a gravitációval

2010. május 12., szerda, Magazin

Newton almafája dacol a földi gravitációval — fent az űrben. A nevezetes almafa — mely a legenda szerint segített Sir Isaac Newtonnak megalkotni a gravitáció elméletét — felkerül az űrbe.

No nem az egész fa, csupán egy tízcentis darabkája. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor pénteken száll fel az Atlantis amerikai űrsikló, és magával viszi az almafadarabot Newton egy képével együtt. ,,Megtapasztalja a súlytalanságot, így ha lenne az almafán alma, akkor sem esne le" — mondta Piers Sellers brit származású űrhajós, aki az Atlantis hatfős legénységének tagja.

Miután megűrutaztatták a nevezetes almafa emlékdarabkáját, visszakerül a Földre, eddigi helyére: a brit tudományos akadémiához, a Royal Societyhez, melynek Newton 24 évig, 1703-tól egészen haláláig, 1727-ig volt az elnöke. Sir Isaac Newtont sokan a 18. század eleje legnagyobb tudósának tekintik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-05-12: Magazin - :

Halkolbász-fesztivál

A hét végén Szolnokon az érdeklődők legalább húsz különböző fajtáját kóstolhatják meg egy igazi ételkülönlegességnek, a halkolbásznak. Az utóbbi időben a Tisza fővárosaként is emlegetett megyeszékhelyen ugyanis egy tavalyi kísérlet sikerén fellelkesülve immár nem csupán a gulyásnak, de e kevésbé közismert csemegének is fesztivált szentelnek.
2010-05-12: Magazin - :

Négykerék-meghajtású elefántlábak

A brit állatorvosi egyetem (Royal Veterinary College, RVC) londoni kutatóinak vizsgálata szerint az elefántok lábai a négykerék-meghajtású járművekhez hasonlóan külön-külön biztosítják az állat haladásához szükséges erőt. Ez viszont teljesen egyedi megoldásnak számít a többi négylábú állathoz képest, amely a hátsó­kerék-meghajtású járművekhez hasonlóan hátsó lábaikat gyorsításra, mellső lábaikat pedig fékezésre használják.