A rendőrkapitány is hitte

2010. május 12., szerda, Magazin

Nessie, vagyis a Loch Ness-i szörny létezésében egykor még a helyi rendőrkapitány is hitt — derül ki a harmincas évekből származó dokumentumokból, amelyeket a skót nemzeti archívum hozott nyilvánosságra.

Ma már kevesek gondolják, hogy a skóciai tó vizében valóban egy szörny él, de évtizedekkel ezelőtt még más volt a helyzet. A helyiek ragaszkodtak Nessie-hez, a rendőrök készen álltak arra, hogy megvédjék a vadászoktól a szörnyet — olvasható a harmincas évekből származó dokumentumokban. ,,Kétségtelen, hogy valamiféle fura teremtmény van Loch Nessben. Az viszont kérdéses, hogy a rendőrségnek hatalmában áll-e megvédeni" — írta 1938-ban William Fraser, Inverness-shire rendőrfőnöke a skót ügyekért felelős minisztériumnak címzett levelében. Tájékoztatása szerint a vadászok szigonyokkal felfegyverkezve érkeztek, hogy élve vagy halva befogják a szörnyet. Nessie a parlament napirendjére is felkerült, interpellációban követelték a kormánytól, hogy folytasson nyomozást a szörny létezésének megválaszolására. Vé­gül az a döntés született, hogy a teremtményt — vagy az őt ölelő mítoszt — életben kell hagyni — számolt be a skót nemzeti archívum.

A skóciai tóban élő szörnyről szóló mendemondák a 6. századig nyúlnak vissza.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-05-12: Magazin - :

Élénkebb a kísértetjárás

Megélénkült a kísértetjárás Nagy-Britanniában az utóbbi huszonöt évben — legalábbis több brit vélt látni szellemet.
2010-05-12: Riport - B. Kovács András:

Pokolsárból gyúrt üdülőváros

Kovásznán májusra már beindult némi forgalom, a kapacitások úgy fele hamarosan hasznosul, és ez, ahogy eddig mondottuk, a szinten tartáshoz ugyan elég — s a mai körülmények között ez is fontos lehet —, de a megmaradást valóban szavatoló fejlesztéshez csekély. A kovásznai gyógykezelési lehetőségek kiaknázásának fő kerékkötője a tőkehiány és a vezetői szemlélet konzervativizmusa, szemtanú szerint a személyzeti mentalitás is. Tisztáztuk az eddigiekben, hogy miért nem képződik haszon a hálózatban, bár a szállodák vezetői imitt-amott tesznek erőfeszítéseket azért, hogy ezen segítsenek, s ahol nem vonják el a jövedelmet, mint a Héphaisztosz esetében, ott némi üzleti újításra is futja a karbantartáson túl.