Megszorítás előtti utolsó osztogatás

2010. május 12., szerda, Közélet

A kormány tartalékalapjából utaltak ki összesen 2,2 millió lejt háromszéki egyházaknak, iskoláknak, településeknek. Többnyire épületek feljavítására fordíthatják a bukaresti támogatást, néhány polgármesteri hivatal pedig működését biztosíthatja a pénzből.

A megszorító intézkedések bejelentése előtt, múlt hétfőn jelent meg a Hivatalos Közlönyben az a kormányhatározat, amely több mint kétmillió lejes ,,soron kívüli finanszírozáshoz" juttatta Há­romszéket. A sepsiszentkirályi unitárius templom felújítására 230 000 lejt utaltak ki, a nagyajtai kultúrház javítására a református egyház 74 000 lejt kap. A besenyői református templom külső és belső munkálataira 40 000 lejt, a kovásznai, vajnafalvi református parókiára 20 000 lejt, a sepsiszentgyörgyi csíki utcai katolikus templom tornyára 75 000, a bikfalvi templomra pedig 40 000 lejt szán a kormány.

Összesen félmillió lej értékben három iskola felújítását támogatják. Az esztelneki intézmény 166 000 lejt kap, a kézdivásárhelyi Nagy Mózes-iskola sportcsarnokának bővítésére 320 500 lejt szánnak, a kézdialmási iskola felújításának folytatására 50 000 lejt fordíthatnak. A nagyobb beruházások közül a legtöbb pénzt a sepsiszentgyörgyi Beör-palota restaurálására fordíthatják, erre 355 000 lejt utalt ki a kormány, de került 100 000 lej az esztelneki községháza építésére, 146 000 a berecki sportközpontra, 186 000 bardoci középületek megerősítésére és 150 000 az illyefalvi polgármesteri hivatal felújítására.

Folyó költségek fedezésére összesen 290 000 lej oszlik kilenc polgármesteri hivatal között, minden bizonnyal ez a románságnak járó ,,fájdalomdíj", mert elsősorban román községek és Bodzaforduló kapott pár tízezer lejes segítséget napi költségeire.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-05-12: Nemzet-nemzetiség - Puskás Attila:

Országárulók könyvbe írva

Mi, magyarok sokkal inkább vagyunk ,,ţine minte" nép, mint főbérlőink, a románok. Amióta ,,kézhez vettek" minket, azóta nem gyógyul a nemzeti seb, azóta keressük a változtatás módjait. Keressük, de hiába, a győztesek nagyhatalmi gőgje végleg azok kezére adott, akik vélt vagy valós sérelmeiket nem felejtik el.
2010-05-12: Közélet - Farkas Réka:

Per helyett egyezkedés (Magyar oktatást kifogásol a prefektúra?)

Megtámadta a prefektúra, hogy a Babeş—Bolyai Tudományegyetem csak magyar szakokat hozzon létre a kézdivásárhelyi katonaneveldében — szól a sokak felháborodását kiváltó tudósítás, melyről utóbb kiderült, csak részben igaz. A prefektúra valóban megtámadni kényszerült azt a határozatot, melynek értelmében a céhes város tanácsa a BBTE kezelésébe adja a régi katonaneveldét, az ingyenes használatért cserében az egyetem felújítja az egyre jobban lerobbanó épületet, ám az oktatás nyelve csak harmadrangú hibaként szerepelt, ennél jóval nagyobb gondok voltak a dokumentummal — állítja György Ervin prefektus. Ha a kormányhivatalhoz fordul a városháza, pereskedés nélkül is kijavíthatták volna a hibákat — mondotta.