Országárulók könyvbe írva

2010. május 12., szerda, Nemzet-nemzetiség

Mi, magyarok sokkal inkább vagyunk ,,ţine minte" nép, mint főbérlőink, a románok. Amióta ,,kézhez vettek" minket, azóta nem gyógyul a nemzeti seb, azóta keressük a változtatás módjait. Keressük, de hiába, a győztesek nagyhatalmi gőgje végleg azok kezére adott, akik vélt vagy valós sérelmeiket nem felejtik el.

Aztán a ,,kicsi magyar világ" sebeinket újra feltépte, s azóta is sajog. (Kolozsváron, szülővárosomban ma már 20 százalék alatt azon kell gyűrődnünk, hogy lehet-e évszázados műemlékeinken az angol mellett magyar felirat is, avagy Dsida Jenő neve a SIDA-t juttatja eszébe a művelt sehonnaiaknak.)

Pénteken 18 órakor a Székely Nemzeti Múzeumban népünk ,,tollas napszámosaként" lesz jelen Tófalvi Zoltán történész, író, hogy bemutassa hazaárulásaink vaskos, immár negyedik kötetét, mely az előző háromhoz hasonlóan a marosvásárhelyi Mentor Kiadónál jelent meg. Természetesen, e kötet (miként az előbbi három is) tartalmát ,,bűnös tevékenységünket" elhárító szekuritátés és hadbírósági anyag képezi, ,,hitelesen (?)" ábrázolva — ezúttal — a Fodor Pál-csoport hazaáruló ,,bűneit", amelyek igen röviden: az abbeli ábrándozás naiv bizonyítékai, hogy lehetne ezen a földön, amely szülőföldünk, más világ is.

Az első kötet az elhíresült Szoboszlai-csoport perének anyagát tartalmazza, amelyben az 57 vádlott közül tízet a vésztörvényszék halálra ítélt és kivégeztetett (1956 erdélyi mártírjai I. A Szoboszlai-csoport, 2007). A második az ún. érmihályfalvi csoport peranyaga, a 31 vádlottból kettőt ítéltek halálra és végeztek ki (1956 erdélyi mártírjai II. Az érmihályfalvi csoport, 2007). A harmadik kötet a Dobai-csoportról szól, ahol nyolc vádlottat ítéltek el igen súlyos büntetésekkel (1956 erdélyi mártírjai III. A Dobai-csoport, 2009). És végül a most bemutatásra kerülő, negyedik kötet: 1956 erdélyi mártírjai IV. A Fodor Pál-csoport, 2010.

A munka folytatódik. Tudomásunk szerint a következő kötet a bolyais tanár—diák csoportról ,,rántja le a leplet" — a szekuritáté szóhasználatával élve. Könyveiről a szerző fog beszélni, mi itt és most csak annyit jegyezzünk meg, hogy a román nacionalista-kommunista diktatúra mindmáig kóros félelme és üldözési mániája könyörtelen megtorlást indított minden és mindenki ellen, aki fel merte emelni szavát a nyilvánvaló etnikai tisztogatás ellen, és mindkét fél számára elfogadható megoldáson gondolkozott és tervezett. Ezért voltak ők hazaárulók...

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-05-12: Nemzet-nemzetiség - :

Útravaló (A Nagy Mózes Elméleti Líceum jubileuma alkalmából)

,,Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás. Nem helyzetekben élsz, hanem útközben" — ez a Márai-idézet kísérte végig négyéves líceumi utunkat, és ezt kaptuk útravalóul, amikor közel egy évvel ezelőtt elballagtunk a Nagy Mózesből. Akkor is, azóta is próbálom megfogadni az intelmet, vagyis az egyszerű hétköznapokat is értékessé tenni, úgy megélni őket, hogy évek múltával is örömmel emlékezhessem rájuk vissza.
2010-05-12: Közélet - Farkas Réka:

Megszorítás előtti utolsó osztogatás

A kormány tartalékalapjából utaltak ki összesen 2,2 millió lejt háromszéki egyházaknak, iskoláknak, településeknek. Többnyire épületek feljavítására fordíthatják a bukaresti támogatást, néhány polgármesteri hivatal pedig működését biztosíthatja a pénzből.