Nyugdíjak csökkentéseKicsi pénz — nagy veszteség

2010. május 12., szerda, Közélet

Negyvennégyezer háromszéki állami nyugdíjast érint a bejelentett 15 százalékos nyugdíjcsökkentés. Legújabb összesítés szerint a háromszéki állami átlagnyugdíj 716 lej, húsz lejjel kevesebb a 736 lejes országos középértéknél.

A 716 lej 15 százaléka 107,4 lej, vagyis a csökkentés után a háromszéki átlagnyugdíj 608,6 lej körüli lesz. Valamivel több pénzt visz majd a postás azoknak az idős embereknek, akik a nyugdíjkorhatár elérése után, teljes szolgálati idővel mentek nyugdíjba, az ő mostani átlagnyugdíjuk 954 lej. Közel 19 000-en vannak ebben a helyzetben a 44 200 közül, az elvonás után hozzávetőleg 811 lejre számíthatnak. Ebben a pillanatban nem ismert, hogy a 15 százalékos elvonás érinti-e a mezőgazdasági nyugdíjasokat, ugyanis nekik jóval kevesebb a havi juttatásuk: a szavatolt mezőgazdasági nyugdíj 350 lej. Legtöbben ebben a helyzetben vannak: a 350 lej 15 százaléka 52,5 lej, így a várható havi átlagjuttatás a volt mezőgazdászoknak 297,5 lej. De hasonlóan nehéz napok elé néznek a rokkantnyugdíjasok, az 5400 érintett jelenlegi havi átlagjuttatása 538 lej, ebből 457 lej marad, míg a 4900 utódnyugdíjasnak, aki eddig átlagosan 347 lejre számíthatott, az elvonás után be kell érnie 295 lejjel.

Az állami nyugdíjasok közül kevésbé érzik majd meg a csökkenést a különleges törvények alapján nyugdíjazottak — volt (párt)vezetők, bírák, ügyészek, honatyák —, míg a más nyugdíjalapokból fizetett egykori szekusok, belügyi alkalmazottak, katonatisztek magas — esetenként több ezer lejes — nyugdíja kevesebb lesz ugyan, de havi juttatásuk így is figyelemre méltó marad a legszigorúbb értelemben vett túlélésre ítélt, több ezer háromszéki nyugdíjashoz képest.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-05-12: Közélet - Farkas Réka:

Per helyett egyezkedés (Magyar oktatást kifogásol a prefektúra?)

Megtámadta a prefektúra, hogy a Babeş—Bolyai Tudományegyetem csak magyar szakokat hozzon létre a kézdivásárhelyi katonaneveldében — szól a sokak felháborodását kiváltó tudósítás, melyről utóbb kiderült, csak részben igaz. A prefektúra valóban megtámadni kényszerült azt a határozatot, melynek értelmében a céhes város tanácsa a BBTE kezelésébe adja a régi katonaneveldét, az ingyenes használatért cserében az egyetem felújítja az egyre jobban lerobbanó épületet, ám az oktatás nyelve csak harmadrangú hibaként szerepelt, ennél jóval nagyobb gondok voltak a dokumentummal — állítja György Ervin prefektus. Ha a kormányhivatalhoz fordul a városháza, pereskedés nélkül is kijavíthatták volna a hibákat — mondotta.
2010-05-12: Máról holnapra - Simó Erzsébet:

A mindentudó

A szitává lőtt néhai cipész után most egy tengerész kezében az ország irányítása, s akár rossz emlékű elődje, Traian Băsescu is mindent tud és az égadta világon minden kérdésben ő mondja ki az első és utolsó szót.