A mindentudó

2010. május 12., szerda, Máról holnapra

A szitává lőtt néhai cipész után most egy tengerész kezében az ország irányítása, s akár rossz emlékű elődje, Traian Băsescu is mindent tud és az égadta világon minden kérdésben ő mondja ki az első és utolsó szót.

A kormány csak az ő értékes útmutatásai nyomán mer nyilatkozni, s azok a pártvezetők, kik a jelenlegi végrehajtó hatalom tagjai, beleértve az RMDSZ-t is, úgy csüggnek a nagy vezér szaván, mint aranyszavú Szent Jánosén. Az IMF-fel aláírt újabb memorandum pontos szövegét is a megegyezés utáni órákban ismertették koalíciós társaikkal, s egy nappal később olyan agytágító felkészítőt tartott az államfő a kormánykoalíció tagjainak, hogy még Ceauşescu is megnyalta volna mind a tíz ujját. S mily különös, mily furcsa, a résztvevőknek szemük sem rebbent, amikor kiderült, a megszorítások jóval durvábbak és átfogóbbak, mint egy nappal korábban hírlett. Románia esze úgy véli, a mezőgazdaságnak sem kell támogatást nyújtani, kórházakat, iskolákat kell bezárni, a szülési szabadságon lévő asszonyokat sem kell hozzájárulásuk arányában támogatni, legyen elég nekik egy fix összeg és a jó tanács: aki gyermeket vállal, annak a kiadásokkal is tisztában kell lennie. Az adókötelezettségek alól sem bújhat ki senki, az államkassza kiürült, fizessen tehát egészséges és nyomorék, kis és nagy nyugdíjas, az is, kinek bankbetétje van, az is, aki kölcsönt vett fel vagy végkielégítést kap. Mert egy igazi kapitalista országban minden jövedelmet meg kell adózni — filozofált az államfő, amiből kitetszik, hogy Sebastian Vlădescu pénzügyminiszter hasonló, de február tájt a kormányfő által dühösen ledorongolt kijelentése Cotroceni uránál termékeny talajra lelt. A fejek tágítása kedden is folytatódott. Igaz, a két ellenzéki párt, a liberálisok és a szociáldemokraták nem vettek részt az államfő akcióján, mert nem értenek egyet a megszorító intézkedésekkel, így Traian Băsescu bölcsességeit csak a szakszervezeti vezetőknek és a munkáltatóknak mondhatta el. Kételkedőbb és elutasítóbb környezetben. Hogy példátlanul súlyos megszorító intézkedéseinek nagyobb nyomatékot adjon, azt lebegtette meg hallgatósága előtt, hogy Európa-szerte romlik a helyzet, küszöbön a válság elmélyülése, tehát azok az intézkedések, melyekről az IMF-fel megegyeztek, valószínű, kevésnek bizonyulnak.

Közben az utca forrong, a lakosság elégedetlen, az ellenzék háborog, a szakszervezetek fenyegetőznek. Azt már tudjuk, ki fizeti meg Băsescu eredménytelen országlásának árát.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1394
szavazógép
2010-05-12: Közélet - Mózes László:

Kicsi pénz — nagy veszteség (Nyugdíjak csökkentése)

Negyvennégyezer háromszéki állami nyugdíjast érint a bejelentett 15 százalékos nyugdíjcsökkentés. Legújabb összesítés szerint a háromszéki állami átlagnyugdíj 716 lej, húsz lejjel kevesebb a 736 lejes országos középértéknél.
2010-05-12: Közélet - :

Újratárgyalható a szándéknyilatkozat

A Nemzetközi Valutaalapnak küldött szándéknyilatkozat nem végleges, a tervezett intézkedések bármikor újratárgyalhatóak, a kormány nem fogadja el a szándéknyilatkozatot, csak ha a Gazdasági és Szociális Tanács jóváhagyta azt, ellenkező esetben újra kell kezdenie tárgyalásait a valutaalappal ― jelentette be Traian Băsescu államfő a kormánynak és a kormánypártoknak a szakszervezetek és a munkaadók képviselőivel tartott tegnapi megbeszélése után.