Az önkormányzatokra hárítja a döntést a minisztériumÁgyak után kórházakat is felszámolhatnak

2010. május 12., szerda, Közélet

Ha az egészségügyben meghirdetett takarékossági intézkedéseket a kórházi ágyak csökkentésével hajtják végre, annak nem lehet következménye megyénkben, mert a háromszéki kórházak jelenleg is alacsony létszámú személyzettel működnek, ha pedig kórházak bezárásával kíván spórolni a minisztérium, a döntést áthárítja az önkormányzatokra — szögezte le lapunk érdeklődésére dr. Deme Judit megyei közegészségügyi igazgató.

Július elsejéig, amikor a kórházakat átveszik az önkormányzatok, országosan 9300 ágy felszámolását tűzte ki célul az egészségügyi minisztérium, ami a jelenleg fenntartott kórházi ágyak 7,5 százaléka. Ezt az arányt betartva Há­romszék öt kórházának ezer ágyából hetvenötről kellene lemondani, ami nem befolyásolná a meglévő személyzeti létszámot, legfennebb egységen belüli átszervezésre lenne szükség. A kovásznai szívkórház és az izomsorvadásos betegeket ellátó előpataki intézmény országos érdekeltségű, ezek más elbírálás alá esnek, mint a négy városi és egy megyei kórház — hangsúlyozza dr. Deme Judit, aki szerint, ha egy osztály húsz helyett tizenöt ággyal fog működni, azért nem jár változással a személyzeti struktúra, mert ugyanúgy működnie kell a nappali és éjszakai betegellátó vonalnak, akárhány ágy van.

Az igazgató úgy véli, ha gazdasági szempontokat veszünk figyelembe, akkor valóban úgy lehet spórolni, ha kevesebb kórház működik, de ezzel a minisztérium kivár, és az önkormányzatokra bízza a döntést, amelyek júliustól fenntartói lesznek a kórházaknak. Kérdésünkre, Há­romszéken van-e olyan kórház, amelyet szükség esetén fel lehetne áldozni azért, hogy a többi megmaradjon, és minőségi ellátást tudjon biztosítani a betegeknek, Deme igazgató elmondta: a két legjobban felszerelt kórháznak, a szentgyörgyinek és a kézdivásárhelyinek mindenképpen működnie kell, de a kisebb városok lakosságától sem lehet megvonni a szakorvosi ellátást. Míg Bodzafordulón mindent a megyei kórháztól várnak el, Kovásznán és Baróton mindig eredményes volt a közösség összefogása a helyi kórház érdekében, de azt eldöntheti az önkormányzat, hogy kórházat vagy nagyon jól működő járóbeteg-rendelést és egynapos megfigyelésre alkalmas egységet működtet, azt ellenben szem előtt kell tartani, hogy belgyógyászatra, szülészet-nőgyógyászatra, gyermekgyógyászatra és legalább sürgősségi sebészetre mindenképpen szükség lenne — hangsúlyozza az elöljáró.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1404
szavazógép
2010-05-12: Belföld - :

Belföldi hírek

Antonescu figyelmezteti az RMDSZ-t
Crin Antonescu liberális elnök azt üzente az RMDSZ-nek, ,,az egyetlen komoly alakulatnak a kormány körül", hogy nincs mentsége a jelenlegi kormánnyal és annak intézkedéseivel való cinkosságra. Mint mondta, mindenkinek, aki támogatja a Traian Băsescu és Emil Boc tervét a társadalom romokba döntésére, előbb vagy utóbb meg kell fizetnie a politikai árat.
2010-05-12: Közélet - Farkas Réka:

Bálint nem bólint

Munkakör és feladat hiányában úgy érzi, illetéktelenül kapja fizetését Bálint József MPP-s sepsiszentgyörgyi alpolgármester, éppen ezért úgy döntött, nem veszi fel csak a tanácstagi munkájáért járó bért.