Az élet csodája

2010. május 13., csütörtök, Család

Háromszéken ezer szülésre ezerkétszáz terhességmegszakítás jut. (újsághír)

A babaváró kismamát áldott állapotban levőnek, viselősnek vagy terhesnek nevezik. A kifejezések sokfélesége is utal rá, hogy a gyerek várása jelenti az örömet, a csodavárást, az áldást, hiszen a nyelvünk gyermekáldásként, a szülők, a család kiteljesedéseként jelöli a gyerekszületést.

Fizikai értelemben a kismama viseli a magzat terhét, vagyis ő a viselős, de az állapottal járó megpróbáltatások is főként rá nehezednek.

Bár erről ritkán esik szó, de a lelki teher nagy része is az anya osztályrésze, hiszen közvetlenül is felelős a baba életéért, míg az apa csak közvetve teszi mindezt. Az új élet megfoganásának pillanatától a leendő édesanyának sok mindenről le kell mondania testi, lelki értelemben egyaránt a magzat és az önmaga egészsége védelmében.

Ez a vállalás nagyfokú önzetlenséget kíván meg az anya részéről, hiszen le kell mondania egy időre (van, akinek végleg) a hajdani csinosságáról, a kényelméről, a szórakozás bizonyos fajtáiról, a pihenés egy részéről, na meg időszakosan az önmegvalósításra vonatkozó terveiről is. Minden célját és viselkedését alá kell rendelnie egy magasabb rendű célnak, a teremtésben való részességnek.

Az apa részéről is felelősséget és vállalást feltételez már a terhesség állapota is, hiszen ha a baba terhét nem is, de a munka és a lemondás terhét neki is viselnie kell, kellene. A csecsemő fogadására neki is éppen úgy fel kell készülnie, mint a leendő anyának, át kell gondolnia az eddigi életvitelét, kötelességeit, és vállalnia kell az önzésről való lemondást. A kényeztetett, kiszolgált partner, férj szerepköre helyett a megbecsült, felelősségteljes apa szerepe vár rá.

A különböző korok, kultúrák másképpen viszonyulnak az anya- és apaszerephez, és ezek a társadalmi szokások nagymértékben befolyásolják a szerepvállalást és a feladatok megítélését, megosztását.

A régebbi korok társadalmában a gyerekszülés, gyereknevelés egészen serdülőkorig a nők feladata volt, míg a férfiaknak a védelem és a nehezebb fizikai munka jutott. Mostanra ez a helyzet sok országban jelentősen megváltozott.

A fejlett országokban a nemek közti egyenjogúság abban fejeződik ki, hogy a nő is ugyanolyan felelősségteljes munkát vállal, mint a férfi, emez viszont részt vállal a nevelésből, és fontosnak tartja a felkészülést is. Részt vesz a terhesgondozási programokban, éppen úgy el tudja látni a babát, mint az anya, és részt kér a szülés élményéből is. A babavárást pont úgy a saját feladatának is tekinti, mint a tisztelet kifejezését a várandós kismama irányában. Az sem elhanyagolandó tény, hogy a társadalom is tisztelettel bánik azzal a nővel, akinek a hozzáállásától a jövő generációjának élete, neveltetése függ.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-05-13: Sport - :

Gólzápor (Labdarúgás, V. liga)

Csupán egy mérkőzésen nem esett gól az V. liga hét végi, 23. fordulójában. Magabiztosan nyert az éllovas Kovászna és Uzon, valamint Csernáton.
2010-05-13: Család - Balázs Tivadar:

A válást megelőző öt figyelmeztető jel (2.)

2. Krónikus harag és megoldatlan konfliktus
Sok dologban nem értenek egyet a pszichológusok, de egyben igen: olyan ember nincs, aki nem haragszik. Nem is a haraggal van a baj, hanem a megoldatlan, elhúzódó konfliktussal, ami tartós haragot, elégedetlenséget és megvetést szül. A társ megvetése, lenézése pedig Gottmann kutatásai szerint az első számú előrejelzője a válásnak.