2.A válást megelőző öt figyelmeztető jel

2010. május 13., csütörtök, Család

2. Krónikus harag és megoldatlan konfliktus

Sok dologban nem értenek egyet a pszichológusok, de egyben igen: olyan ember nincs, aki nem haragszik. Nem is a haraggal van a baj, hanem a megoldatlan, elhúzódó konfliktussal, ami tartós haragot, elégedetlenséget és megvetést szül. A társ megvetése, lenézése pedig Gottmann kutatásai szerint az első számú előrejelzője a válásnak.

Tudja, a harag jelzi, hogy valami nincs rendben. Legtöbbször egy másodlagos érzelem, ami a fájdalmat, a félelmet vagy a frusztrációt követi. A lényeg, hogy érdemes tudatosítanunk magunkban haragunkat, továbbá, hogy mi is okozza, és aztán ennek megfelelően kellő stratégiát kiötölni arra, hogyan érdemes a gondunkat kezelni, megoldani. Olyan kapcsolat nincs, amelyben nem merülnek fel konfliktusok, csak olyan, amelyben ezt nem tudják vagy nem hajlandóak megfelelően kezelni. A jó hír az, hogy egy konfliktus jelentheti a kapcsolat szorosabbra fűzésének lehetőségét is, amennyiben ezt megfelelő nyitottsággal, tisztelettel és elkötelezettséggel közelítjük meg.

3. Vádaskodás és a felelősség hárítása

Az igazság az, hogy mindannyian hibázunk. És tudom, hogy ön csak 5 százalékban hibás egy adott ügyben, a házastársa pedig 95 százalékban, de akkor is szükséges, hogy ön vállalja a felelősséget azért, amit ön tett vagy tehetett volna. Ha ön vállalja a felelősséget, akkor jó eséllyel a párja is vállalni fogja, és jó irányban folytatódhat az együttműködés. Ha ön támad, akkor sokkal valószínűbb, hogy a társa is vagy visszavág vagy elhatárolódik. Bárhogy történjék, a kommunikáció és az együttműködés megszakad.

Nem segít továbbá az a hozzáállás, hogy a problémát úgy tekintjük, mint a társunk valamilyen hiányosságának következményét. Még ha egy független bizottság igazat is adna önnek: ahogy ön is véges, a házastársa is véges, és ha akarna, sem tudna holnaptól repülni. Érdemesebb azon gondolkodni, hogy mit tudnának tenni, mint azon vitatkozni, hogy kinek a hibája.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-05-13: Család - Jártó Kocsis Edit:

Az élet csodája

Háromszéken ezer szülésre ezerkétszáz terhességmegszakítás jut. (újsághír)
A babaváró kismamát áldott állapotban levőnek, viselősnek vagy terhesnek nevezik. A kifejezések sokfélesége is utal rá, hogy a gyerek várása jelenti az örömet, a csodavárást, az áldást, hiszen a nyelvünk gyermekáldásként, a szülők, a család kiteljesedéseként jelöli a gyerekszületést.
2010-05-13: Család - :

Öt perc a szabadban

Az angliai Essex Egyetem kutatói megállapították, hogy már ötpercnyi séta a szabadban, kertészkedés vagy kerékpározás is javítja a hangulatot és az önbecsülést.