Erdővidéki Középkori és Reneszánsz NapokFelpörgetik az ünnepet

2010. május 13., csütörtök, Közélet

Középkori harci bemutató HOFFMANN EDIT ARCHÍV FELVÉTELE

A tavalyi és azelőtti Erdővidéki Középkori és Reneszánsz Napok sikerén felbuzdulva, az olaszteleki Daniel-kastély Egyesület és a Messzelátó Egyesület társszervezésében harmadik alkalommal megrendezendő ünnep és majális átlépi Vargyas határát, a háromnapos rendezvény eseményei Olasztelekre és Barótra is átnyúlnak.

Középkori hangulatot ölt május 15-én, szombaton a vargyasi Daniel-kastély és parkja, s másnap az olaszteleki Daniel-udvarház és környéke. Ismét itt lesz a kisújszállási Szabad Lovagok Rendje, mely középkori fegyver-, viselet- és harcijelenet-bemutatót tart mindkét helyszínen. Megjön figuráival a tahitótfalusi Homoki Gyula is, akinek tavaly a nagy sikerű ólomkatona-kiállítását csodálhattuk meg, s most is lehet majd ólomkatonát festeni és stratégiai játékokkal szórakozni, de még tűzzománckészítésben is részt venni. Lesznek családi programok, a sepsiszentgyörgyi Guzsalyas Alapítvány vezetésével kézműves-foglakozásokat tartanak, a Bodvaj Egyesület ügyességi játékokat vezényel. Fellép a Budapesti Utcaszínház. Kovács Béla bodosi szíjgyártó és Bene János olaszteleki kovács mesterségbemutatót tart. A vargyasi Daniel család évszázadai Olaszteleken című tárlat a kúriában egész vasárnap látogatható. Régizene-hangversenyek is fokozzák a hangulatot. Pénteken Descriptio Transilvaniae címmel Erdővidék Múzeumában Tamás Sándor térképgyűjteményéből nyílik kiállítás, majd a baróti római katolikus templomban a középkort idéző latin nyelvű mise után fellép a helybeli Kájoni Consort régizene-együttes. Demeter László főszervező, a Gaál Mózes Közművelődési Egyesület elnöke, Erdővidék Múzeumának vezetője az eddigieknél is nagyobb részvételre számít.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2010-05-13: Közélet - Fekete Réka:

Betelt a pohár a tanároknál (Általános sztrájk a tanügyben május 31-től)

Május 31-étől általános sztrájkba lépnek a tanügyi alkalmazottak. Erről tegnap Bukarestben döntöttek az oktatási szakszervezeti szövetségek vezetői.
2010-05-13: Közélet - Csinta Samu:

Székelyföldi termékek vására Kézdivásárhelyen

Közel negyven kiállító jelezte részvételét a Székelyföldi Termé­kek Kiállításán és Vásárán, amelyet első ízben e hét végén rendeznek a kézdivásárhelyi sportcsarnokban.