Általános sztrájk a tanügyben május 31-tőlBetelt a pohár a tanároknál

2010. május 13., csütörtök, Közélet

Május 31-étől általános sztrájkba lépnek a tanügyi alkalmazottak. Erről tegnap Bukarestben döntöttek az oktatási szakszervezeti szövetségek vezetői.

A tanárok nem zárják le a diákok tanulmányi eredményeit, ami maga után vonná az érettségi ellehetetlenítését, ha a kormány nem tesz le a bércsökkentésről, és a tanügyi törvénytervezethez benyújtott javaslataikat továbbra sem veszi figyelembe a parlament. A fizetések egynegyeddel történő csökkentését törvénytelennek és megalázónak tartják.

Az utóbbi tíz év legnépesebb sztrájkvállalását jegyzi a Tanügyiek Szabad Szakszervezete, a tagok 76 százaléka venne részt a munkabeszüntetésben — tájékoztatott Nagy Gábor há­romszéki bizalmi. Lapunknak elmondta: még mindig van néhány makacs tanintézmény a megyében, amely elzárkózik a tiltakozástól, mint a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Iskolaközpont, a kézdivásárhelyi Manócska óvoda, a baróti Gaál Mózes Általános Iskola, a bölöni iskola. A szakszervezet sérelmezi, hogy 2010-re eltörölték a kedvezményes üdülőjegyeket, ez a háromszéki pedagógusok 15 százalékát érinti, évente átlagban ennyien éltek e lehetőséggel. Kovászna megyéből a május 19-ei fővárosi tüntetésre is készülnek tiltakozók.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-05-13: Riport - Szekeres Attila:

Együtt élni vele, nem csupán megélni belőle (Egyházi erdők)

Christoph Klaiber, Gödri Miklós Szabolcs és Bereczki Barna az árkosi csemetekertben
Székelyföldön együtt kell élni az erdővel, nem csupán megélni belőle — vallja Gödri Miklós Szabolcs kálnoki református lelkipásztor, a Székelyföldi Református Egyházak Erdőgazdálkodási Egyesületének elnöke. Épp ezért hozták létre a szövetséget, s azért, hogy a presbitérium és a lelkipásztor válláról az erdőgazdálkodás terheit levegyék, szakemberre bízzák. Ám a dolgok nem épp az elvárásoknak megfelelően alakultak.
2010-05-13: Közélet - Szekeres Attila:

Felpörgetik az ünnepet (Erdővidéki Középkori és Reneszánsz Napok)

Középkori harci bemutató HOFFMANN EDIT ARCHÍV FELVÉTELE
A tavalyi és azelőtti Erdővidéki Középkori és Reneszánsz Napok sikerén felbuzdulva, az olaszteleki Daniel-kastély Egyesület és a Messzelátó Egyesület társszervezésében harmadik alkalommal megrendezendő ünnep és majális átlépi Vargyas határát, a háromnapos rendezvény eseményei Olasztelekre és Barótra is átnyúlnak.