Személyi jövedelemadónkHétfőig várják az adófizetőket

2010. május 13., csütörtök, Közélet

Idén május 17-ig lehet adóbevallást tenni mindazoknak, akik alapmunkahelyükön kívüli jövedelmet valósítottak meg 2009-ben, vagy egyéni tevékenységből, bérleményből, bizonyos mezőgazdasági termelésből és brókertevékenységből származott jövedelmük a tavalyi év folyamán. A megyei pénzügy szerint tegnapig az adófizetőknek csupán egyharmada tett eleget törvényes kötelezettségének.

A szükséges 200-as űrlap a pénzügyi hatóság honlapján (www.anaf.ro) és az adóhivatalokban is megtalálható, szabadon sokszorosítható. Termé­szetesen, mellékelni kell a jövedelemről szóló okirato(ka)t. Az űrlap kitöltése egyszerű, de szükség esetén az adóhivatal illetékes munkatársai is segítenek, illetve a honlapon részletes útmutatót közölnek. Ugyanezen az űrlapon a személyi jövedelemadó két százalékáról is rendelkezhet az adófizető valamilyen nonprofit szervezet javára.

Idéntől elegendő, ha egyetlen, 230-as űrlapot töltenek ki az adófizetők erre a célra (a személyi szám alapján összesítik a felajánlásokat).

A megyei pénzügytől megtudtuk, hogy Háromszéken több mint 11 000 állampolgár köteles ilyen adóbevallásra, de tegnapig csupán 35 százalékuk tette le a kitöltött űrlapot. Az adóhivatalok egyébként az ilyenkor szokásos zsúfoltság elkerülése végett több kiszolgálóablakot működtetnek, ha szükséges, a munkaidőn túl, vagyis 16.30 óra után is nyitva tartanak. Sepsiszentgyörgyön az első emeleten várják az ügyfeleket.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-05-13: Közélet - Csinta Samu:

Székelyföldi termékek vására Kézdivásárhelyen

Közel negyven kiállító jelezte részvételét a Székelyföldi Termé­kek Kiállításán és Vásárán, amelyet első ízben e hét végén rendeznek a kézdivásárhelyi sportcsarnokban.
2010-05-13: Máról holnapra - Csinta Samu:

A Cotroceni-palota ostroma

Országszerte tombolnak a megszorító intézkedések kiváltotta elégedetlenség hullámai. A nyugdíjasok tegnap több helyszínen, így a Cotroceni-palotánál is összecsaptak a csendőrökkel, a hirtelen támadt vehemenciát szerencsére eddig megúsztuk néhány magasra ugró vérnyomásértékkel, illetve múló rosszulléttel. Minden bizonnyal nem okoz majd gondot a kismamák által tiltakozásul szétszórt használt pelenkák összegyűjtése sem. A többség egyelőre a tiltakozás hangosabb-halkabb kinyilvánításánál tart, ám a jelek szerint fogalma sincs senkinek, hogyan is kellene kezelni az egyre forróbbá váló helyzetet.