A Cotroceni-palota ostroma

2010. május 13., csütörtök, Máról holnapra

Országszerte tombolnak a megszorító intézkedések kiváltotta elégedetlenség hullámai. A nyugdíjasok tegnap több helyszínen, így a Cotroceni-palotánál is összecsaptak a csendőrökkel, a hirtelen támadt vehemenciát szerencsére eddig megúsztuk néhány magasra ugró vérnyomásértékkel, illetve múló rosszulléttel. Minden bizonnyal nem okoz majd gondot a kismamák által tiltakozásul szétszórt használt pelenkák összegyűjtése sem. A többség egyelőre a tiltakozás hangosabb-halkabb kinyilvánításánál tart, ám a jelek szerint fogalma sincs senkinek, hogyan is kellene kezelni az egyre forróbbá váló helyzetet.

Az elmúlt kormányciklus végéig, illetve államfői kampány kezdetéig kellene legalább visszagombolyítani a fonalat. A kijelentésekig, amelyek azzal kábították a tájékozatlan embereket, hogy nyugi, a gazdasági válság nem sújtja majd különösebben Romániát. Néhány környező országban már javában rángatták a vészharangokat, és lakossági támogatásért „könyörögtek" a csontig hatoló megszorítások elkerülhetetlenségének elfogadtatása érdekében, míg nálunk derűs ábrázattal hangoztatták, hogy semmi vész.

Az államelnök-választás zavartalanságát biztosítani hivatott tavalyi bűnös kormányzati hallgatás váltott most át kíméletlen intézkedéscsomagba, a főszereplők meg farizeus módon csodálkoznak el a nép értetlenségén, empátiahiányán. Megválasztott vezetőink értetlenkedve bámulnak, hogy a kettős mérce alkalmazását, a közalkalmazotti állomány felelőtlen felduzzasztását, a szükséges reformok folyamatos elodázását nem hajlandó elfelejteni nekik a nép. És nem értik, hogy ezzel párhuzamosan a lakosság a legjobb szándékú kezdeményezés mögött is átverést sejt, a számokon kozmetikázást keres, a szerepvállalásra való felszólításban mögöttes tartalmat.

A különböző fontos tevékenységi ágazatok képviselői már sztrájkolnak, vagy sztrájkkal fenyegetőznek, és ha marad az álnok szemforgatás, a kritikus hangok gazdáinak ledilettánsozása, Románia rövid időn belül működésképtelen állapotba kerülhet. Amikor egy vezető súlyos áldozatokat kér a lakosságtól, akkor először felteszi a kezét, elnézést kér az elkövetett hibákért és hazugságokért, s csak azt követően fogalmazza meg társadalmi szolidaritásra hivatkozó partnerségi felhívását. Ha nem így teszi, akkor bizton számíthat sztrájközönre, polgári engedetlenségi gesztusokra, végzetes bizalomvesztésre, amely kipenderíti őt a hatalomból.

Utánuk az özönvíz?

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-05-13: Közélet - Ferencz Csaba:

Hétfőig várják az adófizetőket (Személyi jövedelemadónk)

Idén május 17-ig lehet adóbevallást tenni mindazoknak, akik alapmunkahelyükön kívüli jövedelmet valósítottak meg 2009-ben, vagy egyéni tevékenységből, bérleményből, bizonyos mezőgazdasági termelésből és brókertevékenységből származott jövedelmük a tavalyi év folyamán. A megyei pénzügy szerint tegnapig az adófizetőknek csupán egyharmada tett eleget törvényes kötelezettségének.
2010-05-13: Közélet - :

Nyugdíjastüntetés összecsapásokkal

Az államfő és a kormány által bejelentett megszorító intézkedések ellen elsőkként a nyugdíjasok szerveztek tüntetéseket, tegnap Bukarestben és az ország több nagyvárosában vonultak az utcára, több helyen összecsaptak az állami intézményeket védő csendőrökkel, néhányan megsebesültek.