Kettős állampolgárságSzlovák fenyegetőzések

2010. május 14., péntek, Közélet

Gyakorlatilag az egész szlovákiai politikai elit elutasította tegnap a szomszédos országokban élő magyarok kettős állampolgárságát lehetővé tevő tervezett magyarországi törvénymódosítást. Kemény válaszlépéseket helyeztek kilátásba, köztük a szlovák állampolgárság megvonását is.

Robert Fico kormányfő szerint Szlovákia számára súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ha a magyar parlament Pozsonnyal való egyeztetés nélkül a ma ismert formájában elfogadja a törvényt. Leszögezte: a magyar lépés a magyar—szlovák alapszerződés megsértését jelenti, és ellentétes a nemzetközi joggal. Ha a törvényt elfogadják, Szlovákia nagyon kemény választ fog adni, és nemzetközi intézményekhez fordul az ügyben. Szerinte a magyar állampolgárság azokat is meg fogja károsítani, akik azt kérni fogják. A szlovák állampolgárság esetleges elvesztésére közvetve utalt, mondván: emlékeztetni akar, a Cseh Köztársaságban van egy érvényes jogszabály, miszerint ha valaki megszerzi egy másik állam állampolgárságát, elveszti a cseh állampolgárságot.

Mikulás Dzurinda, az ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió elnöke szerint ,,nem kell megijedni, mert Szlovákia erős és szuverén ország, amely képes megvédeni érdekeit". Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke úgy vélte: ha a jogszabályt elfogadják, Szlovákiá­nak vissza kell hívnia budapesti nagykövetét, fel kell mondania az alapszerződést, és azokat, akik felveszik a magyar állampolgárságot, meg kell fosztani szlovák állampolgárságuktól.

Martonyi János nem kívánta minősíteni Robert Fico tegnapi kijelentéseit. A leendő magyar külügyminiszter leszögezte: nem kívánnak ebben a hangnemben tovább vitatkozni. Martonyi szerint ez a szlovákiai választási kampánynak a része. Azt viszont sajnálattal látják, hogy a nyilatkozat egy bizonyos ,,megfélemlítési szándékot" is tükröz. A Magyar Köztársaság külügyminisztériuma eltúlzott döntésnek minősíti, hogy Szlovákia konzultációra hazarendelte budapesti nagykövetét. Balázs Pé­ter külügyminiszter utasította Magyarország pozsonyi nagykövetét, kérjen hivatalos magyarázatot az ügyben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-05-14: Belföld - Váry O. Péter:

Belföldi hírek

Bírált vagyonvizsgálati törvény
Nagy csalódásnak nevezte Mark Gitenstein, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete a magas rangú tisztségviselők vagyonának vizsgálatával megbízott intézmény, az országos feddhetetlenségi ügynökség (ANI) hatáskörének korlátozását. A szerdán elfogadott új törvénybe a nagykövet szerint a szenátorok olyan rendelkezéseket is beiktattak, amelyekre az alkotmánybírósági döntés nem kötelezte őket.
2010-05-14: Közélet - :

Rendeződhet a katonanevelde ügye

A tegnap délután megtartott kézdivásárhelyi tanácsülésen a városatyák Rácz Károly polgármester javaslatára visszavonták az előző hónapban az egykori katonanevelde ingyenes bérbeadásával kapcsolatos határozatot.