Adókedvezmény befektetőknek

2010. május 17., hétfő, Közélet

Nem áll túl sok eszköz a helyhatóságok rendelkezésére, hogy újabb befektetőket vonzzanak, illetve a már megtelepedetteket vállalkozásuk bővítésére sarkallják. Adókedvezmény nyújtása, ipari parkokban közművesített telkek felajánlása volna az, kormányszinten azonban ritkán születnek ilyen intézkedések: pár évvel ezelőtt például egy határozatában engedte meg az akkori kabinet, hogy az ötszázezer eurónál nagyobb értékű új befektetés létrehozóinak a helyi tanácsok adómentességet adhassanak ― utóbb azonban ezt is eltörölték. A kezdeményezést így az önkormányzatoknak kell megtenniük, ezt tervezi Sepsiszentgyörgy városvezetése is.

Számos egyeztetésnek kell azonban megelőznie az ingatlanok, területek bizonyos mértékű adómentesítésére vonatkozó helyi határozatot, a vállalkozói szövetséggel, a kereskedelmi kamarával és legfőképp a konkurenciahivatallal kell előzetesen tárgyalnia a kezdeményezőnek, hiszen a határozatnak nem szabad hátrányos helyzetbe hoznia egyetlen vállalkozót sem, inkább segítségére lennie azok számára, akik ezután fektetnének be, vagy bővítenének ― mondta Antal Árpád András. Javaslata szerint három szempontból vizsgálnák az új vagy kapacitásukat növelő befektetőket: a beruházás nagysága, az újonnan létesített munkahelyek száma és a tevékenység típusa (szolgáltatás, termelés, kereskedelem), s ha mindhárom tekintetben a legnagyobb sávba illeszkedik a vállalkozó, a legnagyobb, nyolcvanszázalékos adókedvezményt kaphatja a várostól. A polgármester a júniusi tanácsülésen terjesztené az önkormányzat elé határozatjavaslatát, a testület kedvező véleményezése esetén jövőtől lehetne alkalmazni. Másfelől a közművesített telkek felajánlására is jók az esélyei a városnak, a szépmezői ipari parkra leadott pályázat jó irányba halad, esélyes a nyerésre.

Ezeket az intézkedéseket azért tartja fontosnak a polgármester, mert a város is a vállalkozókból él, de nem csak az általuk befizetett adókból, hanem az alkalmazottjaik fizetéséből visszaosztott pénzekből is, szociális hatásain túl ezért is fontos egy helyhatóságnak az alacsony munkanélküliség. Mely Sepsiszentgyörgyön jelenleg ― hivatalosan ― öt százalék alatti, a valóságban pedig ennek másfélszerese lehet. Az önkormányzatnak meg fontos ismernie a munkanélküliek struktúráját, a tartós állástalanság veszélyes, ezért is alapított munkacsoportot a városháza e jelenség kivizsgálására. Kevés eszközzel ugyan, de egy jól gazdálkodó önkormányzat is tud tenni a munkanélküliség csökkentéséért ― állítja a polgármester.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1417
szavazógép
2010-05-17: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal, de a feltámadás reményében tudatjuk, hogy a szerető férj, édesapa, nagyapa, testvér és rokon,
id. SZŐCS VILMOS
életének 75. évében 2010. május 16-án hirtelen elhunyt.
Drága halottunkat május 18-án 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a szentivánlaborfalvi római katolikus temetőben.
Halhatatlan lelkéért az engesztelő szentmiseáldozatot ugyanakkor mutatjuk be az egek Urának.
Drága jó édesapánk, soha el nem múló hálával és szeretettel veszünk búcsút tőled azzal a reménnyel, hogy még találkozunk. Imádságos lélekkel és fájó szívvel kísérünk el utolsó utadra.
Urunk, Jézus, adj neki örök nyugodalmat.
A gyászoló család
5708
2010-05-17: Közélet - Hecser László:

Kóstoló a középkorból

Színházi előadások, kézműves-foglalkozások, harci játékok, mesterségek bemutatója és zene állt a hét végén harmadszor megszervezett Erdővidéki Középkori és Reneszánsz Napok középpontjában. Bár az időjárás nem kedvezett, a Vargyason, Olaszteleken és Baróton lezajlott programok több száz érdeklődőt vonzottak.