Kóstoló a középkorból

2010. május 17., hétfő, Közélet

Színházi előadások, kézműves-foglalkozások, harci játékok, mesterségek bemutatója és zene állt a hét végén harmadszor megszervezett Erdővidéki Középkori és Reneszánsz Napok középpontjában. Bár az időjárás nem kedvezett, a Vargyason, Olaszteleken és Baróton lezajlott programok több száz érdeklődőt vonzottak.

„Hogy dicső korokat megért múltbeli történeseink, szokásaink, erényeink felelevenítésére a különb-különb múzsák közénk való meghívása által vidékünk és a benne lakó nép jó hírnevének öregbítésére immár harmadik rendben örömére és vigasságára buzdítsuk Erdővidék kegyes népét" — mondta a megnyitón Hoffmann Edit, az Erdővidék Múzeum munkatársa. És az önfeledt szórakozásra való felhívásnak szíves-örömest tettek eleget a kilátogatók.

Szombaton Vargyason, vasárnap Olaszteleken is nagy sikert aratott a Budapesti Utcaszínház: előbb Mátyás király hű juhászának történetét, majd Molière klasszikusát, Dandin György, avagy a megcsúfolt férj című darabját mutatták be. Halász Péter néprajzkutató előadásában a csángók eredetéről szólva mondta, hogy ha adott lenne örökségük tisztességes feltárásának lehetősége, fény derülhetne történelmük és kultúrájuk számos elemére.

A gyermekek számára az igazi kikapcsolódást a sepsiszentgyörgyi Guzsalyas Alapítvány, az olaszteleki Messzelátó Egyesület és a kisbaconi Bodvaj Egyesület tagjainak vezetésével tartott kézműves-foglalkozások, a régi szórakoztató és ügyességi játékok jelentették. A középkorban is fellelhető mesterségek közül Kovács Béla a szíjgyártás, Bene János a kovácsolás rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket, a tahitótfalusi Homoki Gyulának köszönhetően pedig az ólomkatona-festést és a tűzzománcozást gyakorolhatták. Látványos volt a kisújszállási Szabad Lovagok Rendjének középkori harcijelenet-bemutatója is: a ma csak múzeumokból ismert fegyverek forgatását és a vitézek viseletét sokan megtapsolták. A reneszánsz zenét kedvelők a baróti Kájoni Consort és Gyöngyharmat, a vajdahunyadi Huniadi Cantores, a kolozsvári Flauto Dolce együttes előadásának és a reneszánsz táncháznak örvendhettek. Erdővidék Mú­zeumában Tamás Sándor régitérkép-gyűjteményéből készült, Descriptio Transilvaniae című kiállítása, az olaszteleki kastélyban A vargyasi Daniel család évszázadai Olaszteleken és az Örökölt szenvedély, évszázados kovácsdinasztia — az olaszteleki Bene család kovácsoltvas tárgyai című kiállítás volt megtekinthető.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1412
szavazógép
2010-05-17: Közélet - Váry O. Péter:

Adókedvezmény befektetőknek

Nem áll túl sok eszköz a helyhatóságok rendelkezésére, hogy újabb befektetőket vonzzanak, illetve a már megtelepedetteket vállalkozásuk bővítésére sarkallják. Adókedvezmény nyújtása, ipari parkokban közművesített telkek felajánlása volna az, kormányszinten azonban ritkán születnek ilyen intézkedések: pár évvel ezelőtt például egy határozatában engedte meg az akkori kabinet, hogy az ötszázezer eurónál nagyobb értékű új befektetés létrehozóinak a helyi tanácsok adómentességet adhassanak ― utóbb azonban ezt is eltörölték. A kezdeményezést így az önkormányzatoknak kell megtenniük, ezt tervezi Sepsiszentgyörgy városvezetése is.
2010-05-17: Közélet - Iochom István:

Szobor az iskolaalapítónak (Nagy Mózes-napok)

A kantai alma mater alapításának 330. évfordulója alkalmával szervezett iskolanapok legemlékezetesebb eseménye szombaton zajlott: az iskolatörténeti bemutató után a főépület előtt, az évek során a vén diákok által állított kopjafák közelében leplezték le az iskolaalapító, Nagy Mózes szobrát, Vetró András alkotását. Az öntési munkálatokat a székelyudvarhelyi Lázár Imre műhelyében végezték.