7.Montevideótól Johannesburgig

2010. május 17., hétfő, Sport

A X. világbajnokság

Az aranyéremért:

NSZK—Hollandia 2—1 (2—1). Játékvezető: Taylor (angol). NSZK: Maier—Schwarzenbeck, Beckenbauer, Vogts, Breitner—Hoeness, Bonhof, Overath—Grabowski, Gerd Müller, Hölzenbein. Hollandia: Jongbloed—Suurbier, Haan, Rijsbergen (De Jong, 69.), Krol—Jansen, Neeskens, Van Hanegem—Rep, Cruyff, Rensenbrink (R. Van der Kerkhof, 46.). Gólszerzők: Neeskens (2. — tizenegyesből), Breitner (25. — tizenegyesből), Gerd Müller (44.).

A 2. percben Cruyff remek cselsorozattal betör a tizenhatosra, ott Hoeness gáncsolja. Tizenegyes. Neeskens a jobbra vetődő Maier mellett a kapu közepébe vágja a labdát. 0—1. Az egyik lelátón égig ugrik az öröm, a másikon a csendnél csak a döbbenet nagyobb. De nem tart sokáig. A derék németek szűnni nem akaró buzdításba kezdenek, valósággal szárnyakra kapják csapatukat, mely veszi a lapot, beindítja gépezetét, s fokozatosan növeli iramát. A 25. percben Hölzenbein vezeti fel a labdát, hirtelen ritmust vált, betör a tizenhatosra, ahol érkezik Jansen, s becsúszik. Taylor sípol, s a tizenegyes pontra mutat. Breitner a végrehajtó, higgadtan a jobb alsó sarokba lő. 1—1. Változatos, jó iramú játékkal folytatódik a küzdelem. A 44. percben Bonhof vezeti fel a labdát a pálya jobb oldalán, Krol rárohan, Bonhof becsapja, majd középre ível. Gerd Müller a védők gyűrűjében leveszi a labdát, és fél fordulattal jobbal laposan a jobb alsó sarokba helyez. 2—1. Még hátravan egy félidő. Ezt a hollandok uralják, ők támadnak többet, de ,,Ferenc császár", azaz Beckenbauer irányításával eredményesen védekeznek a németek. Másodszor szereznek világbajnoki címet:

1. Németország, 2. Hollandia, 3. Lengyelország. Gólkirály: Lato (lengyel) 7 góllal. Fair play díjas az NSZK 32 ponttal.

***********

Argentin földön argentin arany

Újra Dél-Amerikába költözött a helyszín, ezúttal Argentínába. Kitartóan tizenöt csapatot vártak a házigazda válogatottja mellé. Érkeztek is azok, ki göröngyös, ki sima úton, hiszen az argentínai repülőjegyekért igencsak meg kellett küzdeni. Kivételt a címvédő NSZK képezett, a többi — Lengyelország, Olaszország, Ausztria, Hollandia, Franciaország, Svédország, Skócia, Spanyolország, Magyarország (újra Magyarország), Brazília, Peru, Mexikó, Tunézia, Irán — megedzetten, meggyötörten szaladt be a leendő nagy csaták helyszínére. Na persze, minket elsősorban a magyarok érdekeltek, Nyilasi Tibiék, Töröcsikék... Jó csapatnak tűnt. S ezt igazolni is látszott, hiszen az első mérkőzésen a házigazda argentinok ellen vezetést is szereztek, de aztán... Nyilasi és Töröcsik kiállítását már nem tudták elviselni, s végül 3—1-re kikaptak, s nem jutottak a legjobb nyolc — Argentína, Olaszország, Lengyelország, NSZK, Ausztria, Hollandia, Brazília, Peru — közé.

Úgy, mint Németországban, itt is a nyolc csapat két csoportban folytatta tovább a küzdelmet, mely ezt a sorrendet hozta ki:

I. csoport: 1. Hollandia, 2. Olaszország, 3. NSZK, 4. Ausztria

II. csoport: 1. Argentína, 2. Brazília, 3. Lengyelország, 4. Peru.

Az első helyezettek az aranyéremért, a második helyezettek a bronzéremért mérkőztek a River Plate Stadion 78 000-es lelátói előtt.

A bronzéremért:

Brazília—Olaszország 2—1 (0—1). Játékvezető: Klein (izraeli). Brazília: Leao—Nelinho, Oscar, Amaral, Rodriguez Neto—Cerezo (Reinaldo, 46.), Battista, Dirceu, Mendonca—Gill (Rivelino, 46.), Roberto. Olaszország: Zoff—Cuccuredu, Gentile, Scirea, Cabrini—Causio, Antognoni (C. Sala, 78.), Sala, Maldero—Rossi, Bettega. Gólszerzők: Causio (39.), Nelinho (64.), Dirceu (71.).

Az olaszok első félidei vezető góljára a második játékrészben kettővel válaszoltak a Rimet Kupa örökös tulajdonosai. Egyébként is jobbik csapat benyomását keltették.

Az aranyéremért:

Argentína—Hollandia 3—1 (1—0, 1—1, 2—1). Játékvezető: Gonella (olasz). Argentína: Fillol—Olquin, L. Galvan, Passarella, Tarantini—Ardiles (Larrosa, 67.), Gallego, Kempes—Bertoni, Luque, Ortiz (Houseman, 75.). Hollandia: Jongbloed—Jansen (Suurbier, 73.), Krol, Brandts, Poortvliet—R. Van de Kerkhof, W. Van de Kerkhof, Neeskens, Haan—Rep (Nanninga, 60.), Rensenbrink. Góllövők: Kempes (39.), Poortvliet (82.), Kempes (105.), Bertoni (115.).

Az argentinok technikás játékára totális labdarúgással válaszoltak tulipánosék, akik tíz játékossal védekeztek, tíz játékossal támadtak. Fantasztikus látványt nyújtottak... A 39. percben Ardiles hozta fel a labdát, átjátszotta Neeskenst, majd Luquéhoz játszott, ő Kempes elé gurított, aki két védő között kitört, és alig nyolc méterről a kapu közepébe lőtt. 1—0. Hosszú idő telt el a változatos, jó iramú, de meddő játékkal, míg végre a 82. percben góllá érett a hollandok támadása. Haan az ellenfél térfelének közepéről indította jobbszélen R. Van de Kerkhofot, aki leszaladt az alapvonalig, onnan középre emelt, érkezett a hátvéd Poortvliet, és tíz méterről a jobb felső sarokba fejelte a labdát. 1—1. A 90. percben Nanninga hat (mondom, hat!!) méterről erősen oldalra sodródva a jobb kapufát találta el, s a lepattanó labda azt is jelentette, hogy oda a holland arany. Ekkora pech... A 105. percben Bertoni kicselezte Suurbiert, aztán Kempes elé játszotta a labdát, ő lőtt is, de Jongbloed kiütötte a labdát, az pedig Kempes testéről a kapu felé pattant, és Jansen meg Brandts díszkíséretében begurult a hálóba. 2—1. Argentína ünnepelni kezdett. A 115. percben Kempes iramodott meg a holland kapu felé, két védőt is elfektetett, majd a tizenhatos vonalán Bertoni elé passzolt, aki a kiinduló kapus mellett úgy tizenkét méterről az üres kapuba gurított. 3—1. Argentína első világbajnoki címét szerezte meg, Hollandia második ezüstérmét.

A dobogósok tehát: 1. Argentína, 2. Hollandia, 3. Brazília. Gólkirály: Kempes (argentin) 6 góllal.

A díjazáson nem jelentek meg a hollandok! De nem azért, mert vereséget szenvedtek, s vérzett a sebük, hanem mert jó előre kijelentették: ha netán döntőbe jutnak, nem hajlandók az eredményhirdetésen kezet fogni Videla tábornokkal, az argentin diktátorral.

************

Spanyol földön

A világbajnokság történetében először szerepel 24 csapat a döntőtornán. Ez kétségtelenül megnövelte az esélyeket, s meg a harci kedvet is. Kellett is, hiszen Spanyolországig, bárhonnan nézzük, hosszú az út, és göröngyös, akadályokkal tűzdelt, igazi dzsungel, s csak azoknak mosolyognak a spanyolok, akik átvergődnek rajta. A boldog huszonkettő: NSZK, Ausztria, Belgium, Franciaország, Szovjetunió, Csehszlovákia, Magyarország, Anglia, Jugoszlávia, Olaszország, Skócia, Észak-Írország, Lengyelország, Brazília, Peru, Chile, Honduras, El Salvador, Új-Zéland, Kuvait, Algéria, Kamerun — hozzájuk csatlakozott a címvédő Argentína és a házigazda Spanyolország.

1982. június 13-án színpompás megnyitó előzte meg a küzdelemsorozatot. A zöld gyepre Picasso Békegalambját rajzolták ki, majd egy legény szaladt be a pályára, kezében labdát hozva, a labdából pedig fehér galamb röppent a magasba, s vitte hírül a nagyvilágba: megkezdődött a XII. labdarúgó-világbajnokság!

Hullámzó teljesítményt nyújtottak a magyarok, miután 10—1-re — ez világcsúcs a maga nemében — lelépték El Salvadort, 4—1-re kikaptak Argentínától, majd 1—1-et játszottak a csoportgyőztes Belgiummal. Csoportharmadikok lettek, s hazarepültek.

A középdöntő négy csoportjából Lengyelország, NSZK, Olaszország és Franciaország jutottak az elődöntőbe. A nagy kiesők között szerepelt Brazília, Argentína, Anglia... Az elődöntőben aztán: Olaszország—Lengyelország 2—0 (1—0), NSZK—Franciaország 3—3, a tizenegyespárbaj: 5—4.

A bronzcsata Alicantéban:

Lengyelország—Franciaország 3—2 (2—1). Játékvezető: Garrido (portugál). Lengyelország: Mlynarczyk—Dziuba, Zmuda, Janas, Majewski—Kupczewicz, Lato, Buncol, Matysik (Wojcicki, 46.)—Boniek, Szarmach. Franciaország: Castenada—Amoros, Tresor, Mahit, Janvion (Lopez, 65.)—Couriol, Girard, Tigana (Six, 82.), Larios—Soler, Bellone. Góllövők: Girard (13.), Szarmach (41.), Majewski (45.), Kupczewicz (46.), Couriol (73.). Az önmagát felülmúló lengyel válogatott megérdemelt győzelemmel jutott a bronzéremhez, megkoronázva ezzel nagyszerű nemzetközi sikersorozatát.

A döntő:

Olaszország—NSZK 3—1 (0—0). Madrid, Santiago Bernabeu Stadion, 90 000 néző. Játékvezető: Coelho (brazil). Olaszország: Zoff—Gentile, Scirea, Collovati, Cabrini—Conti, Oriali, Bergomi, Tardelli—Rossi, Graziani (Altobelli, 8., Causio, 88.). NSZK: Schumacher—Kaltz, Stielika, K. Förster, B. Förster—Dremmler (Hrubesch, 63.), Breitner, Rummenigge (H. Müller, 75.), Briegel—Fischer, Littbarski. Gólszerzők: Rossi (57.), Tardelli (69.), Altobelli (81.), Breitner (83.).

Az 57. percben Rummenigge szabálytalankodása miatt szabadrúgáshoz jutottak az olaszok, Gentile mesterien kapu elé ívelte a labdát, és Rossi csukafejessel a hálóba továbbította. 1—0. A 69. percben Rossi—Scirea a labda útja, aki Bergomival adogatott, aztán a szabadon hagyott Tardelli elé tálalt, aki tizenhét méterről bombagólt lőtt. 2—0. A 81. percben Conti elfutott a jobbszélen, ötvenméteres vágta után középre adott, az érkező Altobelli pedig higgadtan a hálóba továbbított. 3—0. Jöhetett Breitner becsületgólja. 3—1. Mi tagadás, nem ilyen sima olasz győzelemre számítottunk.

Dobogósok: 1. Olaszország (harmadik világbajnoki címe), 2. NSZK, 3. Lengyelország. Gólkirály: Rossi (olasz) 6 góllal.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2010-05-17: Sport - Tibodi Ferenc:

Versennyel egybekötött pályaavató (Sportnapok)

A megyeszékhelyi PPZ Army május 29-én, az idei sportnapok második játéknapján háromfős csapatok számára paintballversenyt szervez a Păiuş David hadnagy úti, újonnan tatarozott, műfüves, fedett pályáján.
2010-05-17: Sport - :

Labdarúgás, IV. liga

KSE—Bereck 2—6
Kézdivásárhely, Sinkovits-stadion. Mintegy 250 néző. Vezette: Szabó Sándor. KSE: Apanaghie—Todor, Dobozi, Kovács, Szurdu, Salamon, Móré, Elekes, Vojna, Iacob, Bándi (Vitan, 46.).