Körülhajózta a világot

2010. május 18., kedd, Magazin

Egy 16 éves ausztrál lány hét hónapi hajózás után, szombaton megérkezett útjának végállomására, Sydneybe, és ezzel rekordot döntött: ő a világ legfiatalabb hajósa, aki egyedül, megállás és segítség nélkül körbehajózta a Földet.

Érdeklődők ezrei üdvözölték Jessica Watsont, amikor tízméteres rózsaszínű jachtjával 23 000 tengeri mérföld megtétele után befutott a sydneyi kikötőbe. Meg kellett küzdenie 12 méteres hullámokkal, honvággyal és bírálóival, akik azzal riogatták, hogy soha nem ér haza élve. A sydneyi Operaház melletti kikötőben szülei várták, akiknek az a döntése, hogy elengedik lányukat egy ilyen kalandra, sokak szemében őrültség volt. ,,Azt mondta, hogy megkerüli a Földet, és megtette" — mondta könnyeivel küszködve édesanyja, Julie Watson. ,,Hazaért" — tette hozzá diadalmasan.

Watson, aki a Queensland állambeli Buderimben, Brisbane-től északra született, tavaly október 18-án hajózott el Sydneyből. A Csendes-óceánt átszelve elhajózott Dél-Amerika déli csücske, a Horn-fok alatt, majd az Atlanti-óceánon át Dél-Afrika, az Indiai-óceánon át pedig Dél-Ausztrália irányába tartva érte el újra Sydneyt. Eddig az ugyancsak ausztrál Jesse Martin volt a világ legfiatalabb hajósa, aki egyedül, megállás és segítség nélkül körbehajózta a Földet 1999-ben, amikor 18 éves volt. Watson teljesítménye mégsem számít hivatalos rekordnak, mert a hajózási rekordokat hitelesítő tanács megszüntette a ,,legfiatalabb" kategóriát.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-05-18: Magazin - :

Simonyi óbester lovasfesztivál

Több mint száz lovas vett részt az I. Simonyi óbester nemzetközi lovasfesztivál bemutatóin szombaton a nagyerdei stadionban. A huszárok, csikósok és civilek versenyében is csaknem ötven lovas mérte össze tudását.
2010-05-18: Magazin - :

Vanessa Redgrave a szerelemről

Vanessa Redgrave Oscar-díjas brit színésznő Levelek Júliának című új romantikus filmje hét végi amerikai bemutatója alkalmából interjút adott a Reuters hírügynökségnek.