Mi, hol, mikor?

2010. május 18., kedd, Mi, hol, mikor?

Zene

* A Magyar Állami Népi Együttes zenekara Erkel Ferenc és kora című produkciójával ma 19 órától a baróti művelődési házban (jegyek elővételben — nyugdíjasoknak és diákoknak 5 lej, felnőtteknek 10 lej — a jegypénztárnál válthatók munkanapokon 9—15 óráig), szerdán 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadóban lép fel. Zenekarvezető prímás Pál István Szalonna és Radics Ferenc, énekel Herczku Ágnes.

* A Székelyföld Napok keretében szerdán 18 órától a marosvásárhelyi Tiberius vonósnégyes koncertezik a sepsiszentgyörgyi unitárius templomban. Műsoron: Beethoven: F-dúr vonósnégyes op 135, Mendelssohn: a-moll vonósnégyes op 13.

Színház

* A sepsiszentgyörgyi M Stú­dió szerdán 19 órától a Lajtha László Stúdióteremben bemutatja a felújított Dokk (Éhség) című fizikai színházi előadását. Rendező: Uray Péter.

* A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház szerdán 19 órától a nagyteremben Biljana Srbljanoviċ Poveşti de familie (Családi történetek) című darabját játssza Cristian Ban rendezésében.

Bábszínház

A marosvásárhelyi Gyermek- és Ifjúsági Színház a Boris Aprilov meséje alapján készült, A bátor pingvinek cí­mű bábjátékot Kézdivásárhelyen a Vigadóban ma 10 órától, Sepsiszentgyörgyön a kultúrpalotában szerdán és csütörtökön 9.30 és 11.30 órától mutatja be. Rendező: Barabás Olga.

Könyvbemutató

* Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében ma 17 órától a csíkszeredai Pallas-Akadémia Könyvkiadó író-olvasó találkozón bemutatja Ferdinandy György Trópusi szerelem című könyvét. A szerzővel Kulcsár Katalin beszélget, házigazda Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.

* Kézdivásárhelyen a Céhtörténeti Múzeum Incze László termében ma 18 órakor bemutatják a kézdivásárhelyi származású dunaújvárosi dr. Jakabos Sára Fehér köpenyben című önéletírásos családtörténeti könyvét. A bemutatón jelen lesz a szerző meghívott vendége, Kaiser László író, költő, dramaturg, a budapesti Hungarovox Kiadó felelős szerkesztője. Házigazda: Dimény Attila múzeumigazgató és Sylvester Lajos, lapunk munkatársa.

Közlekedés

Súlyos baleset. Vasárnap délután háromnegyed hat előtt Gelencén L. Tibor (31) ittasan nem adott elsőbbséget egy szabályosan haladó motorkerékpárnak, és összeütköztek. A balesetben a húszéves motoros és 15 éves utasa súlyosan megsérült. Az áldozatokat kórházba szállították, és ugyanoda került az autós is, ahol vért vettek tőle ittassága mértékének megállapítására.

Hamis jogosítvánnyal. Pénteken a baróti rendőrök megállították az M. Marian (27) sárkányi (Brassó megye) lakos által vezetett kocsit. A sofőr olasz jogosítványt mutatott be, amikor azonban az adatbázisban ellenőrizték, kiderült, hogy hamis, a férfinak nincs jogosítványa. Most nem csak azért kell felelnie, hogy jogosítvány nélkül vezetett, hanem hamisításért is.

Kékfény

Rablótámadás. Szombaton este fél nyolc előtt értesítették a megyei rendőrséget, hogy a 13-as községi úton, Kovászna és Szörcse között délután fél ötkor rablótámadás történt: egy férfi ököllel mellbe vágott egy 26 éves nőt, majd a táskájából elvett 30 lejt és egy csomag cigarettát. Az áldozat nem szorult orvosi ellátásra. A rendőrök hamar a gyanúsított nyomára bukkantak: K. Áron (32) zabolai lakost 24 órára letartóztatták, vasárnap a kézdivásárhelyi törvényszék elé állították, amely elrendelte, hogy 30 napig nem hagyhatja el Zabola területét.

Verekedés. Szombaton reggel fél hatkor jelentkezett három Maros megyei fiatal a kézdivásárhelyi rendőrségen, és elmondta, hogy az utcán haladva több ismeretlen fiatal megtámadta és megverte. A rendőrök a támadással Sz. Tivadar (21), I. A. (17) és I. Iulian (22) berecki lakosokat gyanúsítják. Az áldozatok könnyebb sérüléseket szenvedtek, a rendőrök azt tanácsolták, kérjenek törvényszéki orvosi látleletet. Az eset kivizsgálását a bűnügyi nyomozóosztály vette át.

(Rendőrségi tájékoztató)

Röviden

Pinceklub. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Máskép Klubjá­ban ma 19 órától a Zeitgeist: Addendum című amerikai dokumentumfilmet vetítik, utána beszélgetés Simon Szabolcs vezetésével.

Múzeumi világnap. A mú­zeumok nemzetközi napja alkalmából asepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban ma 15 órától azoknak a fiataloknak szerveznek programot, akik szívesen megismerkednének a restaurátorszakma rejtelmeivel, kíváncsiak, hogyan néz ki egy restaurátorműhely, illetve magukat is próbára tennék egy tárgy restaurálásában. A múzeumpedagógiai foglalkozás ezúttal is ingyenes.

Kiállítás. A sepsiszentgyörgyi Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben Bartusz György és Radoslava Macejová felvidéki képzőművész Mester és tanítványa 2 című kiállítása még vasárnapig látogatható naponta 11—19 óráig.

Táncház. A sepsiszentgyörgyi Míves Házban ma 16.30 órától gyermektáncház óvodásoknak, kisiskolásoknak, zenél a Folker együttes.

Előadás. A sepsiszentgyörgyi Fontis Egyesület szervezésében ma 18 órától Pál Kata rejkimester tart előadást A vonzás törvénye és a morfogenetikus mező címmel az uszoda II. emeleti Nuga Best-termé­ben. A belépés ingyenes.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-05-18: Nemzet-nemzetiség - :

Kedvenceink, a Lanki Donat és a Sandor utca (Mai levelünk)

Komoly gond lehet, ha a két nagy mobilszolgáltató egyike szórólapokat dobál a postaládámba. A végén még kiderül, hogy a gazdasági válság okán keveset telefonálnak az előfizetők (és feltöltőkártyás kuncsaftok).
2010-05-18: Sport - :

Sport

Focşani—Sepsi FC 7—4 (3—0)
A megyeszékhelyi Sepsi FC nem jutott be a teremlabdarúgó Román Kupa fináléjába, miután a Focşani elleni elődöntő visszavágóján háromgólos vereséget szenvedett.