Mai levelünkKedvenceink, a Lanki Donat és a Sandor utca

2010. május 18., kedd, Nemzet-nemzetiség

Komoly gond lehet, ha a két nagy mobilszolgáltató egyike szórólapokat dobál a postaládámba. A végén még kiderül, hogy a gazdasági válság okán keveset telefonálnak az előfizetők (és feltöltőkártyás kuncsaftok).

A kéretlen reklámok szűrésére e-mailben van lehetőség — rendes hardware postaláda esetében kevésbé. (A zoldszekely.ro által osztogatott lehúzós ugyan írja, hogy nem kérek reklámot, de hát a postás néni, sajnos, nem beszél magyarul. Vagy nem akarja érteni — ki tudja?)

Szóval, az Orange-nál (mert tőlük érkezett a szórólap, vagy, ahogy mostanság hívják flyer) valami történhetett, hogy szórólapoznak. Nem akarom én az arculatépítős szakik kenyerét elvitatni, de a szóban forgó promóciós anyagban akad egy-két hiba.

Azon már majdnem sikerült túltennem magam, hogy a mobilszolgáltatók boldog-boldogtalant tegeznek (románul persze a felszólító mód esetében ez nem is ilyen egyértelmű). Spongya rá, amerikaiasodunk, és kész. Szóval, adott a szórólap. Nem is akárhogyan, ékes magyar nyelven. Igen szép ez a gesztus a telefontársaság részéről — akárcsak az, hogy egy-két magyar alkalmazott is akad a szentgyörgyi boltban —, elnézést kérek, shopban.

A szórólap azt mondja: fedezd fel az Orange shopot. Még térkép is van rajta — Sepsiszentgyörgy belvárosával. A Nicolae Bălcescu utca ismerős, a Libertăţii, azaz Szabadság utca is. A Gabor Aron, Lanki Donat, Sandor és Gyartas J. utcát valahogy nem tudom beazonosítani. Az adventista imateremből templom lett, hát sebaj, de a polgármesteri hivatal mellett valahogy nem emlékszem a város második törvényszékére (vajon a számvevőszékre gondoltak volna?). Közben azt sem értem, ha a törvényszék szóra sikerült ékezetet rakni, akkor a Kós Károly, Gábor Áron, Gödri Ferenc és a lazán Lankira átkeresztelt Bánki Donát esetében ezt miért felejtették el?

A szórólap hátoldalán is akad némi nyelvi bravúr: ,,Phone Expert nyújt segítséget a telefonoddal kapcsolatban." Tudom, tudom: kekeckedés, de ,,az Orange Thank You program elonyei élvezheted" szöveg sem az igazi. Talán maga Phone Expert írta el…

A következtetéseket vonja le ki-ki a maga számára. Talán a szolgáltató is megteszi ezt — esetleg elmegy addig is, hogy az összes okos- és butatelefonokra magyar nyelvet is telepítenek a román mellé. Gyanítom, nem kerülne olyan rengeteg pénzbe, hogy a magyar előfizetők számlájából ne fussa rá.

Speciális Áron (Kiss Bence)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2010-05-18: Nemzet-nemzetiség - György Attila:

Bármi áron (Sarkos szavak)

Van egy emberfajta — ciklikusan, időnként magam is hajlamos vagyok ilyen lenni —: akinek már tényleg semmi nem jó. Ahogyan idéztem már egyszer: ,,oly sokáig voltunk lenn, / hogy nem is tudjuk, milyen fenn". Nehéz eltekinteni a klasszikus anekdotától, ugye, amikor a pesszimista és az optimista gyereknek is egy nagy adag lószart hoz a Mikulás, de a pesszimista szerint ez csak az előétel, míg az optimista úgy gondolja, kapott egy lovat, csak valamerre elkóborolt...
2010-05-18: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Zene
* A Magyar Állami Népi Együttes zenekara Erkel Ferenc és kora című produkciójával ma 19 órától a baróti művelődési házban (jegyek elővételben — nyugdíjasoknak és diákoknak 5 lej, felnőtteknek 10 lej — a jegypénztárnál válthatók munkanapokon 9—15 óráig), szerdán 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadóban lép fel. Zenekarvezető prímás Pál István Szalonna és Radics Ferenc, énekel Herczku Ágnes.