MI, hol, mikor?

2010. május 19., szerda, Mi, hol, mikor?

Zene

* A Magyar Állami Népi Együttes zenekara Erkel Ferenc és kora című produkció­ját ma 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadóban mutatja be. Zenekarvezető prímás Pál István Szalonna és Radics Ferenc, énekel: Herczku Ágnes.

* A Székelyföld Napok keretében ma 18 órától a marosvá­sárhelyi Tiberius vonósnégyes koncertezik a sepsiszentgyörgyi unitárius templomban. Műsoron: Beethoven: F-dúr vonósnégyes op 135, Mendelssohn: a-moll vonósnégyes op 13.

* Az Árkosi Művelődési Központban csütörtökön 19 órá­tól koncert Utazás a dzsessztől a folkig címmel. Fellép: Alison Turriff (klarinét, Nagy-Britannia), Cristina Buga (zongora). Sepsiszentgyörgyről a színház elől 18.30 órakor autóbusz indul.

* Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében csütörtökön 18 órától hangverseny Egyházzene a barokktól napjainkig címmel. Fellép: Szilágyi Zsolt (ének), Miklós Katalin (hegedű), Duma-MeghireşGraţiela (hegedű), Gábor Szende (cselló), közreműködik: Lőfi Gellért. Műsoron: Händel-, Liviabella-, Vivaldi-, Campra-, Bach-, Pachelbel-, Mozart-, Hazslinszky-, Farkas Ferenc-művek.

Hitvilág

Verjünk hidat, váljunk híddá! mottóval a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-altemplomban tartják május 29-én a kerületi Háló-találkozót. Az egész napos rendezvény 9.30 órakor kezdődik, és szentmisével ér véget. A Hálót bemutatja Balogh György konzul, előadást tart Keresztes Zoltán miklósvári plébános, Márk Attila erdélyi daltulajdonos, műhelymunkák lesznek Puchard Zoltánnal, a Háló alapítójával. A gyermekeknek foglalkozást tartanak. A Háló szeretettel várja a lelkiségekhez, közösségekhez tartozókat, valamint azokat, akik közösségre vágynak, akik keresik helyüket a felnőtt egyházban. Részvételi díj (ebéd): felnőtteknek 10 lej, gyermekeknek 5 lej. A részvételi szándé­kot május 27-ig kell jelezni a habandi70@yahoo.com e-mail címen. (józsa)

Színház

* A sepsiszentgyörgyi M Stúdió ma 19 órától a Lajtha László Stúdióteremben bemutatja a felújított Dokk (Éhség) című fizikai színházi előadását. Rendező: Uray Péter.

* A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház ma 19 órától a nagyteremben Biljana Srbljanoviċ Poveşti de familie (Családi történetek) című darabját játssza Cristian Ban rendezésében. Jegyrendelés a 0267 315 324-es és0733 601 965-ös telefonon.

* A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Beaumarchais Figaro házassága című előadását a nagyterembencsütörtökön 19 órától bérleten kívüli előadáson játssza, kedvezményes, 2 lejes jeggyel, minden elmaradt diák- és felnőttbérlet érvé­nyesíthető. Rendezte: Zakariás Zalán.

Bábszínház

A marosvásárhelyi Gyermek- és Ifjúsági Színház a Boris Aprilov meséje alapján készült, A bátor pingvinek című bábjátékot Sepsiszentgyörgyön a kultúrpalotában ma és csütörtökön 9.30 és 11.30 órától mutatja be. Rendező: Barabás Olga.

Kiállítás

A sepsiszentgyörgyi Váradi József-iskola új épületének dísztermében holnap 12.15 órától a Váradi-napok keretében megnyílik Steigerwald Tibor fotókiállítása, mely két hétig lesz látogatható. (józsa)

Barangoló

A Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termé­ben ma 16.30 órakor díjazzák a Barangoló elnevezésű sepsiszentgyörgyi helyismereti vetélkedő nyerteseit. Nemes Emil, a Gödri Ferenc Iskola tanítója kiértékeli az eredményeket, 17 órától pedig a baróti Kelekótya zenekar lép fel.

Kékfény

Bolti szarka. Egy berecki nőt hétfőn kétszer kaptak el Sepsiszentgyörgyön, hogy boltban lopott. T. Erika először az egyik élelmiszerboltban 10 lej értékű kávécsomagot tulajdonított el. A helyszínre kihívott rendőrök a kávét visszaadták a boltosnak. Néhány órával később újabb bolti lopásról értesítették az ügyeletes tisztet, ezúttal az egyik szupermarketben emeltek el két palack szeszes italt. A kiérkező rendőrök nem kis meglepetésére a gyanúsított ugyanaz a berecki lakos volt, a zsákmány értéke ezúttal 96 lej. Lopás vádjával indult eljárás.

(Rendőrségi tájékoztató)

Röviden

Pinceklub. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában ma 16 órától Hobbi Cserebereklub, 19 órától a Holló Ernő Sajtó­pincében a meghívott Bogdán László költő, író, közíró, a Háromszék főmunkatársa. Té­ma: Világunk az írástudó szemével, érzelmeivel. Lehet-e a romániai magyar költő, író napjainkban optimista? Házigazda: Matekovics János.

Tanösvény-napok. Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében ma 18 órától vetítéses előadás a zalánpataki, sepsibükszádi, sepsiszentgyörgyi tanösvényről, csütörtökön 13 órától a Debren tanösvény avatóünnepsége túrán. Pénteken túrák vezetőivel: Bükszá­don 9 órától a Sólyomkő-andezit tanösvényen, Zalánpatakon 9 órától a Zergeboglár tanösvényen. Bővebb felvilágosítás a Polaris Egyesületnél, telefon: 0721 280 865.

Megbeszélés. A gyógyszerészkamara csütörtökön 18 órára általános nagygyűlésre hív össze minden gyógyszertárvezetőt, illetve -tulajdonost a székházába (Sepsiszentgyörgy, Sajtó utca 4. szám, inkubátorház nagyterme) az aktuális helyzet megvitatására.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-05-18: Világfigyelő - Szekeres Attila:

Röviden

Kisebb országgyűlést
Megtartaná a vegyes választási rendszert a Fidesz—KDNP, de megszüntetné a területi listákat, helyettük a pártok országos listáira szavazhatnának a választópolgárok. A kormánypártok több mint egy évet szánnak az új, kisebb parlament eléréséhez szükséges új választójogi rendszer előkészítésére. A Fidesz—KDNP saját, a kisebb parlamentre vonatkozó törvényjavaslata szerint összesen 198 tagú lenne az Országgyűlés, ehhez adódna még hozzá a 13 kisebbségi mandátum. A kormánypártok által indítványozott választójogi szabályok szerint 90 képviselőt választanának egyéni kerületben, 78-at országos listán, 30 mandátumot pedig a töredékszavazatok alapján kompenzációs alapon osztatnának ki.
2010-05-19: Sport - Tibodi Ferenc:

Sport

Kosárlabda
* Bronzérmesek a zöld-fehér mezes lányok. Tegnap este zajlott le az idei A-osztályos női kosárlabda-bajnokság kisdöntőjének második mérkőzése, amelyen a Szatmárnémeti VSK látta vendégül a háromszéki Sepsi BC-t. A találkozót 77—64 arányban a Sepsi BC nyerte meg. Részletek a holnapi újságban.