MementóDr. Gelei József

2010. május 19., szerda, Magazin

Százhuszonöt évvel ezelőtt, 1885-ben született Árkoson székely nemes család sarjaként. Az elemit szülőfalujában, a középiskolát a kolozsvári unitárius kollégiumban végezte. Természetrajz—vegytan szakos tanári diplomát szerzett a kolozsvári egyetemen.

Egy ideig ott volt tanársegéd és az állattani intézet munkatársa. A würzburgi és a müncheni egyetemen képezte tovább magát, ahol állattani kísérleteket végzett. A kolozsvári egyetemen az összehasonlító sejttan magántanára, ugyanakkor az unitárius kollégium tanára. Az Erdélyi Múzeum Egylet őreként távozott Erdélyből, mert 1924-ben kinevezték a szegedi Ferenc József Tudományegyetem általános állattani és összehasonlító bonctani tanszéke professzorának, majd rektorának (1935—1938). A bécsi döntés után hazatért Erdélybe, és a kincses város egyetemének tanszékvezetője. 1947-ben már a Magyar Tudományos Akadémia tagjaként visszatért Szegedre, ahol haláláig az egyetem orvostudományi karának intézetét vezette. 1952-ben megkapta a biológiai tudományok doktora címet. Közéleti személyiségként az Unitárius Irodalmi Társaság tagja, majd az egyház főgondnoka volt (1940—1945). Több mint száz tanulmánya és önálló munkája jelent meg, több újonnan felfedezett élőlényt neveztek el róla. 1952-ben hunyt el 66 éves korában. Síremléke a Budapest Farkasréti temetőben van. Szülőfalujában, ahol ma is él a Gelei család, nevét felvette az általános iskola, s az épületet 2007-ben emléktáblával jelölte meg Mezőtúr testvértelepülés önkormányzata és a Kaán Kálmán Alapítvány. Szegeden utca viseli nevét. A zoológia világszerte elismert tudósa, a szövettani kutatások nagy mestere volt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-05-19: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett gyermek, édesapa,
ifj. SPANYOL LÁSZLÓ
életének 55. évében hosszas szenvedés után visszaadta lelkét Teremtőjének.
Drága halottunk földi maradványait 2010. május 20-án, csütörtökön 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a közös temető ravatalozóházából.
Nyugalma legyen csendes, emléke áldott.
Szívünkben örökké élni fog.
A gyászoló család
4234032
2010-05-19: Magazin - Sebestyén Mihály:

Hátha valakit érdekel...

Az 1913. évi július 20-i Székely Napló (megjelent Marosvásárhelyen, az Orszá­gos Munkapárt helyi lapja) ad hírt arról a fantasztikus technikai újdonságról, amit a repülés jelentett déd- és nagyapáink korában.