Hátha valakit érdekel...

2010. május 19., szerda, Magazin

Az 1913. évi július 20-i Székely Napló (megjelent Marosvásárhelyen, az Orszá­gos Munkapárt helyi lapja) ad hírt arról a fantasztikus technikai újdonságról, amit a repülés jelentett déd- és nagyapáink korában.

,,Repülés Brassóból Sepsiszentgyörgyre. Sepsiszentgyörgyről írják: Az országszerte hírnévre szert tett kiváló aviatikus Kasulakow Vladimir mester vasárnap, folyó hó 27-én tartja meg érdeklődéssel várt felszállását Brassóba, ahová megérkezett már a mester hatalmas repülőgépje is, és kezdetét vette az aeroplán terjedelmes méreteinek megfelelő hangár felépítése. A napokban megkezdi próbafelszállásait is. Ezek között kiváló érdeklődést fog kelteni a hírneves aviatikus távrepülése Sepsiszentgyörgyre, mely légiutat a mester rövid 40 perc alatt teszi meg."

A neves aviatikusról a Google-en semmit sem találtunk (pontosabban az a néhány oldal, amelyet a kereső kidob, valamilyen, számunkra ismeretlen északi nyelven íródott, amelyből csak a név, illetve az aviator szó ismerhető fel, a cirill betűs oldalakon valóban fellelhetetlen — szerk. megj.), így a repülés történetének e szédítő epizódja ott fekszik, ahol a feledés kozmikus és vulkanikus izlandi pora percről percre vastagszik a dicsőség fényes lapjain. A hír már csak azért is figyelemre méltó, mert nem arról ír, hogy a brassói mérnökök, technikusok és műszakiak egy emberként rázták volna tisztes hajfürtjeiket, hogy ilyen rövid idő alatt nem lehet annak a fránya légi monstrumnak hangárt rittyenteni.

A másik a megteendő táv ideje: negyven perc! Csupán a pilótára való tekintettel a szláv nyelvekben jártasaknak mondom copoĸ mинуы (szorok minutü)!!!

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-05-19: Magazin - Kisgyörgy Zoltán:

Dr. Gelei József (Mementó)

Százhuszonöt évvel ezelőtt, 1885-ben született Árkoson székely nemes család sarjaként. Az elemit szülőfalujában, a középiskolát a kolozsvári unitárius kollégiumban végezte. Természetrajz—vegytan szakos tanári diplomát szerzett a kolozsvári egyetemen.
2010-05-19: Magazin - :

Botladozó szépség

Egy 24 éves arab-amerikai nő lett az idei Miss USA, bár a vasárnap esti Las Vegas-i gálán csaknem elesett estélyi ruhájában.