Grafikai seregszemle Sepsiszentgyörgyön

2010. május 19., szerda, Közélet

A képzőművészetnek nem csak hagyománya, hanem jövője is van Szé­kelyföldön — szögezte le tegnap este a sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő Képtárban Kelemen Hunor művelődési miniszter, az első Székelyföldi Grafikai Biennále fővédnöke, miután Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója házigazdaként köszöntötte a grafikai seregszemlére beérkezett alkotásokból nyílt kiállítás látogatóit.

A hagyományteremtő szándékkal útjára indított első grafikai szemlét — melynek szervezésébe a gyergyószárhegyi alkotóközpont mellett a három székelyföldi megye önkormányzata és a Kovászna Megyei Művelődési Központ is bekapcsolódott — a kezdeményezők vá­rakozásait felülmúló érdeklődés jellemezte, 11 országból 693 alkotást küldtek be, ebből a zsűri 245-öt javasolt kiállításra.

Vargha Mihály megnyitóbeszédében felidézte a háromszéki képzőművészet hagyományait, a Baász Imre teremtette iskolát, az Etna Alapítvány munkáját, melyeknek köszönhetően Sepsiszentgyörgy nemzetközi szinten is fontos képzőművészeti centrummá nőtte ki magát. Hangsúlyozta: jóllehet a múzeum a hagyományok ápolásáról ismert, szeretnének változtatni ezen, és a hagyományokra építkezve a jelenbe, a jövőbe is eljutni. Kelemen Hunor művelődési miniszter hangsúlyozta: Székelyföld a képzőművészeten keresztül is meg tudja mutatni identitását.

A közel hétszáz beérkezett alkotás több mint fele nem erdélyi, így a térség híre olyan országokba, régiókba is eljutott, ahol eddig nem hallottak róla, ezért Székelyföld identitásában is fontos szerepe lesz a képzőművészetnek. Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, a zsűri egyik tagja technikailag igényesnek, lelkiségben változatosnak minősítette a beérkezett munkákat.

A kiállítás megnyitóját követően a Tamási Áron Színházban adták át a díjakat, a gálán Harry Tavitian és Cserey Csaba dzsesszzenész is koncertezett. A három megyei önkormányzat képviselőinek köszöntője után a gyergyó­szárhegyi központ hat alkotót díjazott. A három megyei önkormányzat képviselői egy-egy díjat adtak át, így Ma-ros Megye Tanácsának díját a kolozsvári Cristian Opriş, Hargita Megye Tanácsának díját a csíkszeredai Léstyán Csaba, Kovászna Megye Taná­csának díját a budapesti Daradics Árpád vehette át. Az első grafikai szemle fődíját, a budapesti Fürjesi Csaba kapta Születés című alkotásáért.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-05-19: Máról holnapra - Farkas Réka:

Látszategység, látszat-Székelyföld

Az egységes Székelyföld létrehozatalával kampányoltak két évvel ezelőtt. Kovászna és Hargita megye eljövendő tanácselnökei a megyehatár jelképes eltüntetésével igyekeztek elhitetni, megválasztásuk esetén közösen gondolkodnak, terveznek, szerveznek, a térség összehangolt fejlesztése, a majdani autonómia alapjainak megteremtése lesz legfontosabb céljuk. Az RMDSZ színeiben induló Tamás Sándor és Borboly Csaba egyaránt mandátumot nyert, s az együttműködés látszólag zavartalan.
2010-05-19: Közélet - Farkas Réka:

Kínába viszik a székelyföldi fát

Hetente több mint kétszáz tonna, körülbelül tíz teherautónyi feldolgozatlan rönkfát szállítanak Háromszékről Kínába — ezt a Kovászna megyei vámhivatal tavaly novemberben kinevezett parancsnoka, Gheorghe Barboş nyilatkozta.