Kínába viszik a székelyföldi fát

2010. május 19., szerda, Közélet

Hetente több mint kétszáz tonna, körülbelül tíz teherautónyi feldolgozatlan rönkfát szállítanak Háromszékről Kínába — ezt a Kovászna megyei vámhivatal tavaly novemberben kinevezett parancsnoka, Gheorghe Barboş nyilatkozta.

Az EU-s csatlakozás után már csak az unión kívülre szállított, onnan érkező árut ellenőrzik, így nem volt nehéz azonosítani, hogy mára a faexport vált az egyik legélénkebb háromszéki ágazattá. Három vagy négy Kovászna környéki cég foglalkozik a feldolgozatlan fa kivitelével, átlag tíz teherautónyit, időnként még többet szállítanak a konstancai kikötőbe, hogy onnan Kínába vigyék — mondta el a vámparancsnok.

A feldolgozatlan fának igen alacsony az ára, s ismervén a kínai olcsó árut, valószínű, aprópénzért kótyavetyélik el a székelyföldi erdőket. A parancsnok szerint a fa kínai exportja tavaly decemberben indult be, azóta szállítják rendszeresen a heti tíz teherautónyi rönkfát.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-05-19: Közélet - Farcádi Botond:

Grafikai seregszemle Sepsiszentgyörgyön

A képzőművészetnek nem csak hagyománya, hanem jövője is van Szé­kelyföldön — szögezte le tegnap este a sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő Képtárban Kelemen Hunor művelődési miniszter, az első Székelyföldi Grafikai Biennále fővédnöke, miután Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója házigazdaként köszöntötte a grafikai seregszemlére beérkezett alkotásokból nyílt kiállítás látogatóit.
2010-05-19: Közélet - Váry O. Péter:

Készen a hitelfelvételre

Elkészült a városi közvilágítási hálózat egy részének felújítására vonatkozó tanulmány, s miután a sepsiszentgyörgyi önkormányzat tegnapi ülésén ― ugyan nem teljes egyetértésben ― jóváhagyta azt, illetve módosította az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól igényelt 12 millió eurós hitel elosztását, már csak a pénzügyminisztériumnak kell rábólintania a hitelfelvételre.