A kórházhoz kerülhet a csempészszesz

2010. május 19., szerda, Közélet
Majd kilencezer csomag csempészcigarettát és tízezer liter zárjegy nélküli alkoholt foglaltak le a sepsiszentgyörgyi vámosok az év első négy hónapjában — közölte Gheorghe Barboş, a Kovászna megyei vámhatóság igazgatója.

Véleménye szerint ez kicsit magasabb az országos átlagnál, bár elismerte, nincs könnyű dolguk, többnyire a rendőrséggel közösen végzett ellenőrző akciók során kapnak el olyan kereskedőket, akik törvénytelenül árusítanak Moldá­viából és Ukrajnából származó cigarettát, időnként gépkocsik vagy lakások ellenőrzése során bukkannak csempészárura. A lefoglalt termékeket a romániai jogszabályok szerint visszajuttatják a gyártónak, illetve értékesítik.

A megyei pénzügyi igazgatóság nemrég azzal az ötlettel állt elő, hogy az elkobzott, de el nem adható tiszta szeszt adják át a megyei kórháznak, ahol fertőtlenítésre használhatják. Ennek a tranzakciónak még keresik a jogi hátterét, a kórház vezetősége már jelezte, minden segítséget örömmel fogadnak.

A romániai hatóságok május 7. és 23. között országos ellenőrző akcióval igyekeznek elejét venni a feketekereskedelemnek. A tervezett megszorítások okán az elmúlt napokban többféle statisztika napvilágot látott, a hivatalos becslések szerint évi 3,2 milliárd euró veszteség éri az államkasszát a cigarettacsempészek miatt, és több mint egymilliárdos hiányt okoznak az alkoholcsempészek. Ezek az összegek lényegesen nagyobbak, mint a tervezett megszorításokkal megtakarított pénz.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2010-05-19: Közélet - :

Nem a kisnyugdíjakon kell spórolni

Az RMDSZ határozott véleménye az, hogy a kormány intézkedései nem érinthetik a kis- és a minimálnyugdíjakat — jelentette ki tegnapi sajtótájékoztatóján Markó Béla szövetségi elnök.
2010-05-19: Belföld - :

Hírsaláta

MINDEN ÖTÖDIK EMBER RENDŐR VAGY TITKOSSZOLGA. Különbség volt a hazai statisztikai hivatal és az IMF közalkalmazottak számát illető adatai között. Míg itthon 1,1 millió közalkalmazottról beszéltek, a valutaalap küldöttségének megérkezése után e szám hirtelen 1,3 millióra emelkedett. A Ziarul fianciar kiderítette, hogy a hibádzó 260 000 alkalmazott a titkosszolgálatoknál és a belügyminisztériumnál dolgozik, évi béralapjuk meghaladja a négymilliárd lejt, azaz a román béralap 36 százalékát. Sebastian Vlădescu pénzügyminiszter az Antena 3 esti vitaműsorában elismerte, hogy a számadat valós. Ez azt jelenti, hogy öt emberből négy az említett ágazatban dolgozik. Úgy tetszik, Băsescu erre nem sajnálja a pénzt.