Röviden

2010. május 19., szerda, Világfigyelő

Pozsony párbeszédet követel, Orbán elutasítja a provokációt

Pozsony felszólította Budapestet, hogy haladéktalanul kezdjenek párbeszédet a szomszédos országbeli magyarok kettős állampolgárságát érintő törvényjavaslatról — jelentette be a szlovák nemzetbiztonsági tanács tegnapi ülése után Robert Fico. A szlovák kormányfő szerint a magyar lépés súlyos beavatkozás Szlovákia belügyeibe, megsértése a nemzetközi jognak és a szlovák—magyar alapszerződésnek, amelyre Pozsonynak határozott választ kell adnia. Pozsony azt követeli, hogy azonnal üljön össze a nemzeti kisebbségekkel foglalkozó szlovák—magyar vegyes bizottság.

Ha Budapest erre nem ad 24 órán belül választ, Pozsony további diplomáciai lépéseket tesz, s kezdeményezni fog egy legfelsőbb szintű találkozót is. Fico bejelentette: kérésére ma elmarad a szlovák parlament ünnepi ülése, amellyel a törvényhozás ebben a választási időszakban befejezte volna a munkáját. A kormányfő szerint a parlament így készen fog állni arra, hogy rugalmasan reagálhasson a fejleményekre. * Orbán Viktor szerint teljesen nyilvánvaló, hogy a szlovák választáson induló nemzeti pártok folyamatosan provokálják és provokálni is fogják Magyarországot, ,,mi azonban ezeknek a provokációknak nem ülünk fel". A leendő miniszterelnök ezt a kettős állampolgárságról szóló magyar jogszabállyal kapcsolatos szlovák nyilatkozatokra reagálva mondta kérdésre válaszolva tegnapi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Kormányalakítás május végén

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a házbizottság tegnapi ülése után a kormányalakítás menetrendjét ismertetve azt mondta: a miniszterelnök-jelölt a hét végén terjeszti az Országgyűlés elé programját, amelynek tárgyalását május 25-én, kedden délután kezdi a parlament. Hozzátette: a programvita kétnapos lesz, azt követően pedig, május 27—28-án az illetékes bizottságok meghallgatják a miniszterjelölteket. Az új miniszterelnök és kormánya május 29-én, szombaton leteheti esküjét — közölte a frakcióvezető.

Árvíz Magyarországon

Több mint 770 kilométeren tart a védelmi készültség, ebből 130 kilométeren rendkívüli a készültség mértéke — közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára tegnap. Kóthay László beszámolt arról is, hogy egyre nő a belvízzel borított területek nagysága, így jelenleg 72 000 hektár áll víz alatt az országban. Mint elmondta, Észak-Magyarországon soha nem tapasztalt áradás kezdődött. Minden idők legnagyobb árvizét mérték a Bódván, a Hernádon, a Zagyván, a Tarnán, az Ipolyon és a Sajón, ám az utóbbin már megkezdődött az apadás. Kritikus a helyzet a Bódván, Edelény fölött. Edelényben egy esetleges gátszakadásra vagy nagyobb átfolyásra is felkészülnek, mert akár ezer ember kitelepítésére is sor kerülhet — mondta Molnár Oszkár, a település polgármestere.

Kéttannyelvű osztály indulhat Grazban

Két tanítási nyelvű iskolai osztály indulhat Grazban a 2011/12-es tanévben — tájékoztatott internetes portálján tegnap az osztrák közszolgálati rádió. A német—magyar kéttannyelvű osztály beindítását a városi önkormányzat és Stá­jerország tartományi hivatala is engedélyezte, az első osztály beindításához legkevesebb nyolc gyermek jelentkezése szükséges. Ausztria második legnagyobb városában, a nagyszámú magyar közösséggel rendelkező stájerországi tartományi székhelyen jelenleg magyar nyelvű iskolai foglalkozások keretében zajlik magyarnyelv-oktatás.

Nem sok jót ígér a Tóásó-ügy

A magyar külügynek a vádemeléskor majd nagy nemzetközi figyelmet kell keltenie a Tóásó-ügy iránt — nyilatkozta Balázs Péter Madridból, ahol tegnap a bolíviai külügyminiszterrel tárgyalt. David Choquehuanca Céspedes közölte az eszmecserén, hogy a bolíviai ,,igazságszolgáltatás eljár mindenkivel szemben, aki az ország területén terrorista cselekményre készül, fegyveres szervezkedésnek részese, és az elnök életére tör". Balázs szerint a vádemelés fordulópont lesz Tóásó Előd ügyében. Ki fog derülni, hogy ,,pontosan mivel vádolják, de ez nem sok jót ígér, tehát nagyon résen kell lennie a magyar konzuli szolgálatnak, hogy megfelelően reagáljunk".

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1396
szavazógép
2010-05-19: Világfigyelő - Sylvester Lajos:

Orbán Viktor és a szavazófülkés forradalom (Határhelyzetek)

Orbán Viktor és a parlamenti választásokon a szocialista-balliberális szóhasználat szerint önmagát ,,túlnyerő" csapata, amitől az ország sorsát annyira féltették, valóban túlnyerte magát, olyannyira, hogy a maga háromnegyedesnél is magasabb parlamenti képviseletével az ország irányítását és a kormányzás felelősségét is egymagában vállalhatja.
2010-05-19: Közélet - Simó Erzsébet:

Pelenkások lázadása (Jegyzet)

Eddig legalábbis úgy tűnik, hogy öregek és gyermekek pénzéből gondolja megmenteni a Băsescu—Boc-kormány az országot.