HatárhelyzetekOrbán Viktor és a szavazófülkés forradalom

2010. május 19., szerda, Világfigyelő

Orbán Viktor és a parlamenti választásokon a szocialista-balliberális szóhasználat szerint önmagát ,,túlnyerő" csapata, amitől az ország sorsát annyira féltették, valóban túlnyerte magát, olyannyira, hogy a maga háromnegyedesnél is magasabb parlamenti képviseletével az ország irányítását és a kormányzás felelősségét is egymagában vállalhatja.

A választás előtt és a voksok begyűjtése után a politikai élet fogalomtárának újragondolásához is hozzáláttak. A nemzeti együttműködés megteremtésének igénye már a választásokon is érvényesült. Enélkül a Fidesz és a kereszténydemokraták saját párthíveikkel nem tudták volna a háromnegyedesnél erősebb parlamenti képviseletet megteremteni. Az ország történetében is páratlan az, hogy demokratikus választási rendszerben országos szinten mindössze három választási kerületben és egy ácshajszállal győzzön az ellenfél. Gyakorlatilag a három kerület is csak kettő, hiszen az ugyancsak győztes független jelölt a Fidesz tagjai közül vált ki, a kelleténél radikálisabb, a szocialisták által cigányellenesnek minősített kijelentései miatt. A kerület választói ,,vették a lapot", és csak azért is alapon szavazataikkal szolidaritást vállaltak vele és érte.

A győztes koalíció új fogalmakat teremtő törekvésének eklatáns példája a szavazófülkékben zajló forradalom kinyilvánítása, amely a rendszerváltoztató, rendszerint véres és barikádos utcai forradalmak helyébe lépett, amelyet az új, nagy többségű Országgyűlés parlamenti eszközökkel fog megvalósítani. Az ehhez szükséges népi felhatalmazás birtokában ez a célkitűzés megvalósíthatónak tetszik, annál is inkább, mert a parlamenti ellenzék ideológiailag erősen töredezett. A hosszú évtizedek alatt, a kommunista diktatúrákban beszennyezett és lejáratott ,,forradalom" kifejezés rehabilitációja önmagában is izgalmas kísérlet.

Az előző rendszer parlamentáris úton történő megdöntése ismét egy rozsdamarta fogalom tartalmi megújításának kísérlete. Ennek alárendelt vagy ehhez tartozó fogalom a baloldali oligarchák rendszerének felváltása. Azokkal a distinkciókkal, hogy a becsületes és tisztességes munkával szerzett vagyonosodást nem üldözik, sőt, támogatják, annak a vagyonszerzési módnak a visszaszorításáról van szó, amellyel egyesek, akik jókor, jó helyen voltak, és az átmenet törvényeit kihasználva a közvagyon rovására gazdagodtak meg.

Új hangsúlyokat kap a nemzeti konzultáció fogalma is, amelynek első ,,bevetését" Ózdon láthattuk. Ez már a bűnözés visszaszorításának az előszele és előjele, a bűnözők mentegetésének gyakorlatával való leszámolás.

És mindeközben láthatjuk a rendőrségi pórázos elővezetéseket, amelyek ugyancsak a szavazófülkés forradalom következményei akkor is, ha az önjárású igazságszolgáltatás járja a maga útját.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1399
szavazógép
2010-05-19: Világfigyelő - :

Nemzetközi jogász a kettős állampolgárságról

Bár az államok szabadon határozzák meg az állampolgárság megszerzésének feltételeit, a nemzetközi jogi gyakorlatban az állampolgárság nem pusztán formális, hanem a személy és az állam közötti tényleges kapcsolatot feltételező kötelék — mondta Kende Tamás nemzetközi jogász annak kapcsán, hogy az alakuló Orbán-kormány egyik első törvényjavaslata várhatóan módosítja a magyar állampolgárság megszerzésének szabályait.
2010-05-19: Világfigyelő - Mózes László:

Röviden

Pozsony párbeszédet követel, Orbán elutasítja a provokációt
Pozsony felszólította Budapestet, hogy haladéktalanul kezdjenek párbeszédet a szomszédos országbeli magyarok kettős állampolgárságát érintő törvényjavaslatról — jelentette be a szlovák nemzetbiztonsági tanács tegnapi ülése után Robert Fico. A szlovák kormányfő szerint a magyar lépés súlyos beavatkozás Szlovákia belügyeibe, megsértése a nemzetközi jognak és a szlovák—magyar alapszerződésnek, amelyre Pozsonynak határozott választ kell adnia. Pozsony azt követeli, hogy azonnal üljön össze a nemzeti kisebbségekkel foglalkozó szlovák—magyar vegyes bizottság.