GlosszaTörvényes törvénytelenségek

2010. május 19., szerda, Közélet

A kormány tudta, hogy ettől arrafelé spórolnia kell, ezért az év első négy hónapjában majdnem annyit költöttek a kormányzati intézményekben és az állami cégekben mindenféle beszerzésekre, mint tavaly egész évben.

Mintegy 124 millió eurót. Felsorolom a töredékét annak, amit beszereztek. Vettek például autót, számítógépet, telefonokat, másológépet, de olyan apróságokat is, mint kézszárító, törülköző, hashajtó, vécépapírtartó. Zoknit a Romsilvának harmincezer (új) lejre. Az állami cégek állami pénzből vesznek autót, és kapnak benzinkiutalást. Ez törvényes. A magáncégek, ha akarnak, vesznek autót, és bele benzint. De a benzint nem számolhatják el mint költséget, mert az törvénytelen.

No, de ettől arrafelé aztán mindenki spórolni fog. Főleg azok, akiknek csökkentik a fizetését, nyugdíját, munkanélküli-segélyét, gyerekpénzét. Bár ki tudja? A nyugdíjakat csökkenteni törvényes, de nem etikus —mondják. De azt rebesgetik, hogy nagyon sok állami alkalmazott fizetését nem lehet csökkenteni, mert a törvények szerint az törvénytelen. Hivatkoznak mindenféle kollektív szerződésre és egyebekre. Itt van példának egy Sárköz nevű nagyközség Szatmár megyében, ahol a tanács titkárának alapfizetése „csak" 2329 lej. De ezt megtoldotta még (törvényesen!!!) különféle pótlékokkal, és így a bruttó fizetése 5190 lej. A polgármester azt mondja, hogy ez törvényes, de erkölcstelen, és könyörög neki, hogy mondjon le jószántából legalább ennek egy részéről. De a hölgy hallani sem akar erről.

Ugye, hogy az is bebizonyosodott: a dekoncentrált intézmények igazgatóinak leváltása is általában törvénytelen volt. Így most sok sóhivatalban két igazgató is van. Az új, akit kineveztek, és a régi, aki a bíróságon visszanyerte a posztját. Állító­lag mindez törvényes. Ha kell, párhuzamosan dolgoznak. Azt sem tudják, ki írhat alá és ki nem, de a fizetést, azt kapják.

Fehéren a feketét olvasom, hogy Romániában a jövedelmek egyharmada, több mint harmincmilliárd euró a feketegazdaságból jön. (Van, aki negyvenmilliárdot mond.) Akik kiszámították, azok csak tudják! Ezeket meg kell adózni, és már kinn is vagyunk a válságból. Bár én azt hiszem, hogy egy papíron nem létező céget nehéz lesz megadózni. Ezért attól tartok, hogy csak azokat fogják sanyargatni, akik egy szem cukorka árát nem fogják beütni a pénztárgépbe. Legjobb, ha az ember otthon egyedül, csendben hegyezi a zabot. Csak fel ne jelentse valaki, mert akkor az illetékesek megtudják, és megadózzák. De arra is készülhetnek a bálba menő lányok, hogy vigyenek magukkal pénztárgépet, mert ha árulni találják a petrezselymet, és nem adnak róla kasszabont, akkor az adóhatóságok ott, helyben fogják megbüntetni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1394
szavazógép
2010-05-19: Közélet - Simó Erzsébet:

Pelenkások lázadása (Jegyzet)

Eddig legalábbis úgy tűnik, hogy öregek és gyermekek pénzéből gondolja megmenteni a Băsescu—Boc-kormány az országot.
2010-05-19: Közélet - Bogdán László:

A korrupció és a sarc (Magasles)

Románia forrong. A nagy szakszervezetek a kormányra mutogatnak — a szerintük tehetetlen, hazug, semmifajta elvi vagy érdemi megállapodást és ígéretet be nem tartó kormányra —, és újabb tömegtüntetésekre, országos sztrájkokra, Románia gazdaságát és működését megbénító munkabeszüntetésekre készülnek...