Az élet csodája

2010. május 20., csütörtök, Család

Háromszéken ezer szülésre ezerkétszáz terhességmegszakítás jut. (újsághír)

Egy csecsemő világrajövetele, egy új élet kezdete minden társadalom számára az élet megújulását, a reményt, a halhatatlanság felé vezető utat szimbolizálja. Talán ezzel magyarázható, hogy a nagyon reménytelen történelmi periódusokban, helyzetekben is az anyák világra hozták kicsinyeiket egy jobb, emberibb kor vagy sikeresebb emberi sors reményében.

Ha a tatárvész, török dúlások idejére gondolunk, az éhínség, a nagyméretű járványok pusztításaira, mai fejjel gondolkodva azt mondhatjuk, hogy az akkori emberek nem ismerték a születéskorlátozás módozatait, vagy vallásos meggondolásból minden jövevényt az ég akaratának, ajándékának tekintettek. Háttértől függetlenül a nagy népességszaporulat biztosította minden baljós periódus túlélését, bár nagy volt a csecsemőhalandóság.

Arról nem szólnak a krónikák, csak uralkodócsaládok esetében, hogy hány családi tragédia húzódik meg a csecsemőhalálok mögött, de az vitathatatlan, hogy a túlélést az emberi faj, a nemzetek számára ez biztosította. A tragédiák túlélését még a társadalmi összefogás is hatványozottan segítette, és nem utolsósorban a hit.

A mai korok emberének egy egészen más élethelyzetben kell élnie és döntenie, ami sokkal több jogot biztosít az anya számára, de sokkal több terhet és felelősséget is ró rá. A nők munkavállalási lehetőségével meg a tudomány fejlődésével lehetővé vált, hogy ők is döntsenek a partnerkapcsolataikban meg a gyerekvállalás vonatkozásában. Így a gyerekszülés problémája, azaz ami addig sorsszerűen kötelező volt minden nő számára, és megalázó helyzetet jelentett az ennek eleget tenni nem tudóknak, új megvilágításba került.

Bár még sokfelé mindig nagy a társadalmi nyomás, az évszázados szokások súlya, az esetek többségében a leendő anya vagy a pár együtt dönti el, hogy vállalja-e a terhesség kihordását, a gyerek megszülését, vagy nem. A nők jelentős része a munkavállalás folytán, ha szűkösen is, de egyedül is el tudja tartani a gyerekét. A nőkre nehezedő feladatok és döntések mennyisége éppen ebből adódóan megsokszorozódott, míg a férfit megtartotta a valamikori privilégiumai bűvkörében, vagy egy általa nem kívánt passzív szerepbe sodorta.

A megváltozott szereposztás mindkét nem számára szokatlan helyzeteket teremtett, melyekben nem lehetett az évszázadokig bevett gyakorlatot venni alapul. Így az egyéneknek és a társadalmaknak is meg kellett, meg kell találniuk a járható utat.

Ahol ki tudtak törni a tradicionális apa-anya szereposztásból, ott a családi feladatok megoszlanak, és nagyobb a gyermekvállalási kedv is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-05-20: Sport - :

Leikszelt az éllovas (Labdarúgás, V. liga)

Kevés gól esett a labdarúgó V. liga hét végi, 23. fordulójában. Döntetlent játszott Kovászna, idegenben nyert Uzon, és két mérkőzés eredménye zöldasztalnál dőlt el.
2010-05-20: Család - Dr. Kerestély Péter:

Harcban a rákkal (5. — A jövő útja)

A jövő útja a globális, széles körű rákmegelőzési információ, a primer prevenció, a helyes, természetes táplálkozás és egészséges életmód ismertetése, népszerűsítése. Kívánatos ennek érdekében a konszenzus, a szinergizmus kialakítása a hagyományos klinikai orvostudomány, a természetgyógyászat és a tradicionális fitoterápia között.