Tőkés tiltakozik a magyarverések ellen

2010. május 20., csütörtök, Közélet

Az elmúlt időszak ,,magyarveréseinek" krónikáját felidézve — utalva többek között a gidófalvi fiatalok esetére, a kézdivásárhelyi újságíróverésre — Vasile Blaga belügyminisztert és a kormányt felszólítja Tőkés László európai parlamenti képviselő, hogy a magyar nemzetiségű román állampolgárok adólejeiből is fenntartott állami erőszakszervezetek körében haladéktalanul vessen véget az etnikai gyűlöletnek.

Tegnap kiadott közleményében Tőkés leszögezi: ,,A történelmi Székelyföld se nem gyarmat, sem pedig terroristafészek, hogy szükségesnek és indokoltnak lássék ilyen mértékű ellenséges érzület azok részéről, akik az állampolgárok védelmére és biztonságára esküdtek fel." Felszólítja az illetékes hatóságokat, hogy nemzetiségre való tekintet nélkül járjanak el az erőszakos cselekmények elkövetőivel szemben. ,,Az erőszak csak erőszakot szül — márpedig a jelenlegi áldatlan gazdasági helyzetben, az állampolgárok elkeseredettségét kihasználva a szélsőségesek könnyűszerrel teret nyerhetnek" — állítja. Ugyanakkor a nemzetközi közvéleményt is felkéri, gyakoroljon nyomást a román kormányra az ügyek gyors kivizsgálása érdekében, ,,hogy az egységesülő Európában ne cipeljük tovább terhes történelmi örökségünket, az etnikai szembenállásra és gyűlöletre épített nacionálkommunista állami és társadalmi gyakorlatot".

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1396
szavazógép
2010-05-20: Közélet - :

Átvilágítási törvény húsz év késéssel

Megszavazta tegnap a képviselőház az átvilágítási törvényt, amely megtiltja a volt kommunista vezetőknek, hogy a következő öt évben állami tisztségeket töltsenek be.
2010-05-20: Belföld - :

Hírsaláta

JÓSOK ÉS KOTNYELESEK. Hétfőn mind Sever Voinescu, a DLP szóvivője, képviselője, mind Sebastian Lăzăroiu, az államelnök tanácsadója arról fabulázott, hogy a szakszervezeti tüntetésen provokáció készül, s ennek felelősei a szociáldemokraták lesznek. Mindketten Victor Pontának is nekimentek, akinek valóban kár volt azt mondania, hogy minden eszközzel támogatni fogják a szakszervezetek tegnapi megmozdulását. Később — a szakszervezetek követelésére — enyhítettek a nyilatkozaton, s bejelentették, csak magánemberként vesznek részt a tüntetésen. (Realitatea)