Átvilágítási törvény húsz év késéssel

2010. május 20., csütörtök, Közélet

Megszavazta tegnap a képviselőház az átvilágítási törvényt, amely megtiltja a volt kommunista vezetőknek, hogy a következő öt évben állami tisztségeket töltsenek be.

A jogszabályt kétszázhárom képviselő szavazta meg, negyvenen ellene voksoltak, és tizenkét tartózkodást számoltak össze. A törvényt 2006-ban fogadta el a szenátus, így életbelépéséhez már csak az államfő aláírása szükséges.

A dokumentum azon személyekre érvényes, akik 1945 és 1989 között a Román Kommunista Párt által javadalmazott tisztségeket töltötték be, tagjai voltak az egykori államtanácsnak és minisztertanácsnak, a kommunista propagandagépezetben aktivistákként tevékenykedtek, vagy nagykövetségeket és konzulátusokat irányító diplomaták voltak. Az akkori rendőrség és a politikai foglyokat befogadó börtönök vezetőire is érvényes a tiltás.

Ezek a személyek a törvény életbelépésétől számított öt éven belül nem tölthetik be az államelnöki tisztséget, nem pályázhatnak parlamenti vagy önkormányzati képviselői mandátumra, nem lehetnek tagjai a kormánynak, az alkotmánybíróságnak, az állami vállalatok igazgatótanácsainak, a legfelsőbb bíróság elnöki posztját és a főügyészi funkciót sem tölthetik be.

Számos civil szervezet és politikus szerint alaposan megkésett ez a jogszabály, hiszen 1990-ben lett volna igazán hatása. A jelenlegi államfőt, képviselőket, szenátorokat és önkormányzati képviselőket nem érinti a mostani jogszabály, hiszen azt csak a következő választásoktól alkalmazzák.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1395
szavazógép
2010-05-20: Közélet - :

Magyarul tanítható a földrajz és a történelem (Elefogadták az oktatási törvényt)

Jóváhagyta tegnap a képviselőház az oktatási törvény tervezetét. A jogszabály mellett 181-en szavaztak, ellene 95 szociáldemokrata és liberális honatya. Hatalmas vita után a plénum jóváhagyta a dokumentum azon cikkelyét is, mely lehetővé teszi, hogy a következőkben anyanyelvükön tanulhassák Románia földrajzát és történelmét a nemzeti kisebbségek.
2010-05-20: Közélet - :

Tőkés tiltakozik a magyarverések ellen

Az elmúlt időszak ,,magyarveréseinek" krónikáját felidézve — utalva többek között a gidófalvi fiatalok esetére, a kézdivásárhelyi újságíróverésre — Vasile Blaga belügyminisztert és a kormányt felszólítja Tőkés László európai parlamenti képviselő, hogy a magyar nemzetiségű román állampolgárok adólejeiből is fenntartott állami erőszakszervezetek körében haladéktalanul vessen véget az etnikai gyűlöletnek.