Külföldi hírek

2010. május 21., péntek, Közélet

Sebestyén Márta UNESCO-díjas

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) Művész a békéért címet adományozott Sebestyén Márta népdalénekesnek. Az énekesnő hangsúlyozta: szerencsésnek érzi magát, hiszen eddigi pályafutása során többször is elsőként kaphatott meg egy-egy elismerést, például mint népdalénekes, mint nő vagy mint magyar művész.

,,Minden művész csak boldogsággal veheti tudomásul, hogy a munkáját észreveszik és elismerik, most ráadásul úgy érzem, nemcsak engem, hanem Magyarországot is kitüntetik, ami külön öröm. (…) A kitüntető cím ugyanakkor őrült felelősséget is jelent" — fogalmazott az énekesnő, aki egy későbbi időpontban veszi át Párizsban az elismerést. Sebestyén Márta csaknem száz lemezen énekelt eddig, olyanokkal dolgozott együtt, mint a Muzsikás együttes, Gryllus Dániel, Szörényi Levente, a külföldiek közül Peter Gabriel vagy a Deep Forest.

Elsőként Varsóba megy Orbán

Varsóba utazik első hivatalos külföldi látogatásán Orbán Viktor, miután leteszi a miniszterelnöki esküt — jelentette be a Fidesz elnöki stábjának vezetője. Szijjártó Péter elmondta: a leendő kormányfő május 31-én utazik a lengyel fővárosba, ahol hivatalos tárgyalást folytat majd Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel. Magyarország számára stratégiai fontosságú a közép-európai együttműködés erősítése, és a közép-európai együttműködés szempontjából a magyar—lengyel együttműködés kiemelkedő fontosságú — mondta. Orbán Viktor második hivatalos útja Brüsszelbe vezet június 3-án. Ott találkozik majd Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével és José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével, akivel egyeztetni fog a világválságra adandó közös európai válaszról. Ezzel összefüggésben azt mondta: Magyarország még mindig az igazság pillanata előtt áll abban a tekintetben, hogy az előző magyar kormányok eltitkolták az Európai Unió elől is a magyar gazdaság valós adatait. Láttuk, hogy ez tragikus hatásokkal tud járni, például Görögország esetében, ezért rendkívül fontos, hogy az Európai Unió, az Európai Bizottság és Magyarország között rendszeres és jó kapcsolat legyen akár a világgazdasági válságra adandó válaszok kapcsán is — hangsúlyozta. A szlovákiai látogatás lehetőségével kapcsolatban Szijjártó Péter azt mondta: Szlovákia esetében akkor lesz időszerű ez a felvetés, ha véget ér az ottani választási kampány, megtörténik a választás. A magyar—szlovák viszony újraalakítására, teljesen új alapokra helyezésére majd akkor nyílik lehetőség, ha az új vagy régi-új szlovák kormány hivatalba lép — tette hozzá.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-05-21: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Csökkentés vagy csőd
Csak egyetlen lehetőség van: vagy csökkentik a fizetéseket és nyugdíjakat, vagy decemberben képtelenek lesznek kifizetni ezeket — nyilatkozta Emil Boc miniszterelnök. A kormány szerdán fogadja el a Nemzetközi Valutaalapnak címzett szándéknyilatkozatot, addig folytatja a tárgyalásokat a szakszervezetekkel, munkáltatókkal és a politikai pártokkal, de rögtön ezután sor kerül a felelősségvállalásra. Vagy növeljük az adókat, vagy csökkentjük a kiadásokat, mást nem tehetünk —mondotta.
2010-05-21: Közélet - Farkas Réka:

Törvényesítenék a napszámot

A napszámosmunka szabályozását kezdeményezte négy RMDSZ-es képviselő. A szerdán beterjesztett jogszabálytervezet lehetővé teszi, hogy igen egyszerű módon, de törvényesen vállaljanak idénymunkát az érdekeltek, az alkalmazóknak pedig ne kelljen ellenőrzéstől, büntetéstől rettegniük, bonyolult bürokrácia nélkül törleszthessék a 16 százalékos adót.