A világ legdrágább bélyege

2010. május 26., szerda, Magazin

Egy friss adásvétel után is megőrizte a világ legdrágább bélyege címet egy 1855-ben hibásan nyomott svéd sárga háromshillinges, amely 2,875 millió millió svájci frankos rekordáron cserélt gazdát 1996-ban.

David Feldman svájci árverező szombaton Genfben jelentette be az újabb adásvétel hírét, anélkül azonban, hogy megnevezte volna akár a vételárat, akár a vevőket, így azt sem tudni, hogy a bélyegért ― amelyből egyetlen példány létezik ― adtak-e legalább annyit, mint 1996-ban. Az árverező csak annyit mondott, hogy a sárga háromshillinges továbbra is többet ér, mint bármely más egydarabos bélyeg, beleértve a nála is régebbi kék Mauritiust (2 Penny Post Office Mauritius Blue), amelyet 1,5 millió svájci frankért adtak el 1993-ban.

A Treskilling Yellow néven emlegetett bélyeg azért olyan értékes, mert gyártási hibából zöld helyett sárga festékkel nyomták. Gyűjtők körében mesés a hírneve, és a méretéhez viszonyítva az egyik legdrágább tárgynak számít a világon. Az árverés előtt a genfi aukciósház 1,5―2 millió svájci frankra becsülte értékét. David Feldman szerint az adásvételt hamar nyélbe ütötték, mert a vevők pontosan tudták, mennyit hajlandóak megadni érte. A gazdasági válság óta az emberek óvatosabban licitálnak az ilyen nagy értékű ritkaságokra, ugyanakkor a bélyeg egyre népszerűbb befektetési forma, mert ,,az emberek szeretik az olyan befektetést, amelyet a kezükben tarthatnak" ― mondta el David Feldman az AP-nek.

A világritkaság első tulajdonosa egy svéd iskolás fiú volt, aki a nagyszülei által hátrahagyott levelek között bukkant rá 1885-ben. (Hasonló történet fűződik a bíborvörös British Guianához is.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-05-26: Magazin - :

Tizenhárom évesen a világ tetején

Fenn állni a világ tetején a legjobb érzés, amit az ember el tud képzelni ― jelentette ki a 13 éves kaliforniai Jordan Romero, aki május 22-én, szombaton 9 óra 45 perckor a világ legfiatalabbjaként feljutott a világ legmagasabb hegycsúcsára, a 8848 méter magas Mount Everestre (Csomolungma).
2010-05-26: Gazdaság - Iochom István:

Nyár elején Bálványosfürdőn

Immár tizenhatodik esztendeje, hogy Bálványosfürdőn csonka a nyári idénynyitás. Míg évekkel ezelőtt Sepsibükszád felől sokkal járhatóbb volt az út, mint Kézdivásárhely irányából, mára a helyzet annyit változott, hogy már teljesen mindegy, milyen irányból érkezik a látogató, mindkét műút szinte járhatatlan, gödör gödröt ér, és a kátyúzást csak júniusban kezdik.