Tizenhárom évesen a világ tetején

2010. május 26., szerda, Magazin

Fenn állni a világ tetején a legjobb érzés, amit az ember el tud képzelni ― jelentette ki a 13 éves kaliforniai Jordan Romero, aki május 22-én, szombaton 9 óra 45 perckor a világ legfiatalabbjaként feljutott a világ legmagasabb hegycsúcsára, a 8848 méter magas Mount Everestre (Csomolungma).

Romero vasárnap este 6 óra körül ért vissza a 6500 méteren levő előretolt alaptáborba ― tájékoztatott a tibeti hegymászószövetség (CTMA) Lhászában. Romero szombaton támadta meg a csúcsot 7500 méterről, s összesen tizennégy órába telt, amíg a társaságában levőkkel együtt feljutott a világ legmagasabb pontjára. Vele tartott édesapja, édesapja barátnője és három serpa. Romero csapata ezt követően biztonságban visszatért a 7790 méter magasan levő kettes számú táborba, ahol egy éjszakát töltöttek, majd másnap folytatták útjukat az előretolt alaptáborba. Innen az 5200 méteren levő alaptáborba indultak, ami azt jelenti, hogy hétfőn még úton voltak.

,,Jól érzem magam, nincs semmi gond, egy jó tapasztalat, mely után jó érzés biztonságban visszatérni" ― mondta Romero műholdas telefonon a Hszinhua hírügynökségnek, és megjegyezte: ,,Csak azt szeretném mondani, hogy semmi sem lehetetlen, és a kor nem számít. Szeretnék másoknak, más gyerekeknek is kedvet csinálni ahhoz, hogy menjenek a szabadba, és tűzzenek ki célokat maguk elé." A rekord egy dolog, de fenn állni a világ tetején, az a legjobb érzés, amit az ember el tud képzelni ― magyarázta. Az utolsó szakasz különösen nehéznek bizonyult számára, mert gyomorgörcs gyötörte, kicsit el is bizonytalanodott, hogy sikerülni fog-e, de végül odafent ― mint mondta ― a boldogság érzése minden fájdalmat elnyomott.

Arra a korábban nyilvánosságot kapott bírálatra, mely elsősorban az édesapjának szólt, Romero a Hszinhua riporterének így válaszolt: ,,Sok embertől kapunk e-maileket, és sokan közülük bírálják apámat, de meg kell mondanom, az egész az én ötletem volt. És az elképzelésemet sikerült is megvalósítanom a családommal, mely velem tartott."

A korábbi korrekord egy nepáli fiúé, Temba Temba 16 évesen mászta meg az Everestet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-05-26: Magazin - :

Ezer kilométer újrafeltöltés nélkül

Több mint ezer kilométert sikerült megtenniük japánoknak egy elektromos meghajtású autóval anélkül, hogy menet közben fel kellett volna tölteni az akkumulátort.
2010-05-26: Magazin - :

A világ legdrágább bélyege

Egy friss adásvétel után is megőrizte a világ legdrágább bélyege címet egy 1855-ben hibásan nyomott svéd sárga háromshillinges, amely 2,875 millió millió svájci frankos rekordáron cserélt gazdát 1996-ban.