Harcművészeti bemutatóUzoni ,,üres kezű” harcosok

2010. május 26., szerda, Gazdaság

Az Uzoni Iskolanapok pazar műsorfolyamából Péter Árpád sepsiszentgyörgyi karateoktató jóvoltából az uzoni fiatalok harcművészetekben elért eredményeivel ismerkedhettünk a művelődési otthon zsúfolásig telt termében, ahová a szabadtéri iskolai színpadi bemutató helyett beverte a közönséget és a harcosokat az áldásosnak mondott májusi eső.

Az állóképességet és a szellemi teljesítőképességet fejlesztő gyakorlatok, a testi erőnlétet megalapozó mozgáskultúra meghonosítása számunkra egyelőre idegennek tűnő, Távol-Keletről származó iskola.

Az uzoni gyerekek karatetanulásának a gyorsaság, szívósság elsajátítása mellett gyakorlatias célkitűzései is vannak. Péter Árpád tanítványai bemutattak néhány önvédelmi iskolapéldát, amikor a hazatérő gyermekeket nagyobb testtömegű izompacsirták támadják meg, de ők karatetudásukat érvényesítve testcselekkel, kézfogásaikkal és pontosan célzott rúgásaikkal leszerelik őket.

A fizikai agresszió felé is elhajló világunkban néha hallhatunk arról, hogy egy-egy ökölvívóval is összeakadhat a huligánok bajsza, aki egykettőre kiteríti a támadót. A karate művészetével és tudományával felvértezett ember is képes megvédeni önmagát, ha erre sor kerül, amitől isten mentsen mindenkit, de ha erre nincs szükség, akkor is nagy nyeremény, ha fiataljaink a fizikai és szellemi önépítésbe is bekapcsolódnak.

A karate kifejezésnek a magyar ,,üres kezű" (harcos) lehetne a megfelelője, amely nem a ,,nesze semmi, fogd meg jól" tréfás gyakorlatára biztat, hanem a tárgyi eszközök használata nélküli fizikai és szellemi önépítésre, önvédelemre.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-05-26: Gazdaság - Iochom István:

Nyár elején Bálványosfürdőn

Immár tizenhatodik esztendeje, hogy Bálványosfürdőn csonka a nyári idénynyitás. Míg évekkel ezelőtt Sepsibükszád felől sokkal járhatóbb volt az út, mint Kézdivásárhely irányából, mára a helyzet annyit változott, hogy már teljesen mindegy, milyen irányból érkezik a látogató, mindkét műút szinte járhatatlan, gödör gödröt ér, és a kátyúzást csak júniusban kezdik.
2010-05-26: Pénz, piac, vállalkozás - Csinta Samu:

Székely áruház helyi termékekkel (Magánvállalkozó és a sepsiszentgyörgyi önkormányzat közös beruházása)

Hétszázezer eurós befektetésből áruház, illetve egy 90—100 férőhelyes mélygarázs megépítésére készül egy sepsiszentgyörgyi vállalkozó. A helyi önkormányzattal partnerségben Lőrincz András olyan üzletet szeretne létesíteni, amelyben a székelyföldi vállalkozók termékei és terményei kapnának helyet. A szokásos beszerzési „lépcsőfokok" kihagyásával ugyanakkor ezek a termékek a megszokottnál 30—40 százalékkal barátságosabb áron kerülnének a fogyasztókhoz.