Magánvállalkozó és a sepsiszentgyörgyi önkormányzat közös beruházásaSzékely áruház helyi termékekkel

2010. május 26., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Hétszázezer eurós befektetésből áruház, illetve egy 90—100 férőhelyes mélygarázs megépítésére készül egy sepsiszentgyörgyi vállalkozó. A helyi önkormányzattal partnerségben Lőrincz András olyan üzletet szeretne létesíteni, amelyben a székelyföldi vállalkozók termékei és terményei kapnának helyet. A szokásos beszerzési „lépcsőfokok" kihagyásával ugyanakkor ezek a termékek a megszokottnál 30—40 százalékkal barátságosabb áron kerülnének a fogyasztókhoz.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat által kibocsátandó engedélyek hiányoznak ahhoz, hogy néhány hónapon belül újabb áruházzal gazdagodjon a háromszéki főváros kereskedelmi kínálata. Ezúttal azonban nem egy ismert áruházlánc újabb fiókjának idetelepítéséről van szó, hanem olyan kezdeményezésről, amelynek ötletgazdája és megvalósítója helybeli — akárcsak a reménybeli árukínálat.

Lőrincz András sepsiszentgyörgyi vállalkozó néhány héttel ezelőtt eredeti tervvel jelentkezett kihallgatásra Antal Árpád polgármesternél. Ha már a családi örökségként visszaigényelt, a város tulajdonában lévő, a Szemerja negyedi tömbházak közé ékelt, be nem épített telek nem szolgáltatható vissza természetben, hadd kapja meg a területet felhasználásra, amelyen a várossal közös befektetést hozna létre — mondta Lőrincz. Az ajánlat úgy szólt: a Gulliver Óvoda és a Domb utca közötti részen levő több mint ezer négyzetméteres területen 800 négyzetméter alapterületű áruházat épít, alatta pedig egy 90—100 férőhelyes mélyparkolót, amelyet átadás után az önkormányzat rendelkezésére bocsát. A tervek szerint az áruházban a székelyföldi vállalkozók termékei és terményei kapnának helyet, és mivel a beszerzési folyamatból kiiktatnák a szokványos lépcsőfokokat, a termékek a megszokottnál 30—40 százalékkal barátságosabb áron kerülnének a vásárló elé.

A vállalkozó szerint a polgármester nyitott volt az ajánlatra, azóta már el is indult a folyamat, amelynek keretében igyekeznek megtalálni az együttműködéshez szükséges legalkalmasabb jogi formát, illetve kibocsátani a munkálatokhoz szükséges engedélyeket. „Minden anyagi és tárgyi eszköz a rendelkezésemre áll, azonnal neki tudnék látni a munkálatoknak. Az első kapavágástól számítva négy hónapon belül nyithat az áruház" — jelentette ki Lőrincz András.

A polgármesternek is tetszik

A tárgyalások tényét Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere is megerősítette. „Az alapötletet egy kihallgatás alkalmával adta elő Lőrincz András, azt követően pedig szűkebb körben konkrét megbeszélést is tartottunk az ügyben — mondta el a Háromszéknek a polgármester. — Miután minden tisztességes befektetési szándékot örömmel fogadunk, ezt a tervezetet is támogatom. A hivatal jogászai feladatul is kapták a terület tulajdonviszonyainak pontosítását, amiből kiderült, hogy a város csak 75 százalék körüli tulajdonosa a területnek. A fennmaradó rész egy magánszemély tulajdona. A további lépések és az engedélyek kibocsátása a tulajdonjogi viszonyok rendezése után következhet."

A befektetőt azonban ez a fordulat sem látszik eltántorítani a szándékától. Lőrincz András hajlandó jelentős áldozatokra is terve megvalósítása érdekében. Egyrészt a családi örökség hasznosítása, másrészt pedig saját eurokonform termelői és termesztői háttere kihasználásának késztetése hajtja. Vállalkozásai között ugyanis ISO- és HCCP-engedélyekkel hitelesített hús- és egyéb élelmiszer-ipari egységek is szerepelnek, amelyekkel különböző áruházakban már jelen van. Ugyanakkor meggyőződéssel állítja, hogy üzleti kapcsolatai révén valamennyi, minőségi termelésre képes székelyföldi vállalkozót érdekeltté tehet. „Ismerem a vállalkozók értékesítési nehézségeit, és biztos vagyok benne, hogy élnek majd a lehetőséggel. Ahol szükség lesz, készen állok előkészítői, csomagolói kapacitásokat is felállítani, hogy az őstermelők is be tudják juttatni termékeiket. Abban is bízom, hogy a megfelelő ár- és értékesítési rendszer kialakításával megvalósul az a szolidaritás is, amely révén vásárló és kereskedő egyaránt érdekelt lesz egymás fenntartásában" — mondta a vállalkozó.

Párhuzamos projektek

A beruházást 700 000 euróra taksálja Lőrincz András, állítása szerint rendelkezésére is áll ez az összeg, illetve azok a szolgáltatások, amelyek kiválthatják a pénzbeli beruházások egy részét. „Van némi tapasztalatom a hasonló csarnokok építésében, saját emberekkel dolgoztatnék, ez is jelenthet némi megtakarítást. A föld alatti garázs megépítése persze másféle szakmai tudást is igényel. Négy-öt hónap alatt azonban mindenképpen elkészülhet az áruház" — jelentette ki. A vállalkozónak amúgy nem ez az egyetlen ilyen jellegű terve, a Brassó megyei Prázsmár önkormányzatát is hasonló ajánlattal kereste meg. Az sem jelent gondot, ha mindkét tervéhez megkapja az önkormányzati támogatást: egy éven belül mindkét projekt megvalósításához elegendőnek tartja az erejét.

Az „ajándék" mélygarázs a városvezetés számára is roppant csábító perspektíva, Antal Árpád szerint sokat segítene a környék meglehetősen kaotikus parkolási viszonyainak rendezésében. Úgy tűnik, mindkét fél számára fontos tervről van szó — amely nem csak gazdasági hasznot hajthat, hanem közösségünk öntudatnöveléséhez is jelentős mértékben hozzájárulhat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-05-26: Gazdaság - Sylvester Lajos:

Uzoni ,,üres kezű” harcosok (Harcművészeti bemutató)

Az Uzoni Iskolanapok pazar műsorfolyamából Péter Árpád sepsiszentgyörgyi karateoktató jóvoltából az uzoni fiatalok harcművészetekben elért eredményeivel ismerkedhettünk a művelődési otthon zsúfolásig telt termében, ahová a szabadtéri iskolai színpadi bemutató helyett beverte a közönséget és a harcosokat az áldásosnak mondott májusi eső.
2010-05-26: Pénz, piac, vállalkozás - :

Eredményesség és furkálódás

A megvalósítási hányadost (xQ-execution quotient) százas skálán mérik, és azt fejezi ki, mekkora a valószínűsége annak, hogy egy szervezet eléri a kitűzött céljait, illetve megvalósítja stratégiáját. Kiszámítását a vizsgált szervezet munkatársainak válaszai alapján végzi a FranklinCovey, s azt is megmutatja, milyennek ítélik a saját dolgozói például egy vállalat eredményességét.