JegyzetÉlet és ígéret

2010. május 26., szerda, Nemzet-nemzetiség

Közel állok ahhoz, hogy kimondjam: nem hiszek én már jobban a latinoknak, ógörögöknek sem, mint a kézdialmási öregembernek, aki a favágó tőkén ülve gondolja és nagy néha kimondja a nagy igazságokat. Például, hogy egyik kutya, a másik eb.

A mai politikus — már az újkorra utalok — azt mondja, hogy a hála nem politikai kategória. Mármint hogy a politikusnak nem szükséges hálásnak lennie például az őt megválasztóknak sem. Nem is beszélve arról, hogy a szavatartó ember erkölcsi kategória volt Kézdialmáson ezelőtt ezer évvel is.

A görög, római gondolkodók mondásai közül is csak az maradt fenn máig, ami állotta a sarat a maga igazával. Mindezt azért, mert újból a fülem hallatára mondta egy félkegyelmű politikus, hogy a hála nem tartozik az erkölcsi követelmények közé a politikusoknál. Tudjuk. De ki veri szájba például azt az önjelöltet, aki ezt ki meri mondani? Romániában a kampány idején azt ígérték a vezérek, hogy a tanárok fizetését méltányosan emelik. És láttuk a derűs arcokat. Már azokét, akik ezt elhitték nemrég. Mások elgondolkodtak azon is, vajon miből fizeti meg az állam, a kormány tisztességesen — nem fölösen! — a tanárokat?

Minap Brassóban voltam meghívott az Áprily Lajos Katolikus Főgimnáziumban. Meghívtak, elmentem találkozni mintegy hatvan tanárral, tanulóval, szólottam, felolvastam, beszélgettünk. Az igazgató úr az intézetet dicsérő s joggal kiemelő szavaimra elmondotta, megtesznek mindent, de nem mindenki teszi ugyanezt odafönn. Nincs pénz, mert nem adnak semmire. Az állam titokzatos, hallgat. Az intézet tiszta, nagy elődök s másfél évszázad hírét-nevét őrzi, s őrzi a maga szegénységét is. Mert a szegénység valóban nem szégyen, mondja a kézdialmási öreg a favágó tőkén, csak éppen kellemetlen.

Vendég voltam, a tanárok kedvesek. Én is voltam tanár, a vendég szent volt előttünk is. Akkor is szegények voltunk.

A Cenk, a Bucsecs-hegység védelmében úgy lapul a magyar intézet a maga szegénységében, ahogy illik titkolni a mások bűneit.

Mármint a családon, a szakmán belül.

Ám be kellene húzni egy bokorba azokat a politikusokat, és megkérdezni tőlük: hol is van az a fizetésduplázás? Hová is ment el a hatalmas nyugati kölcsön? És hová szánják rekkenteni az állami alkalmazottak fizetésének 25 százalékát? Hol az ígéret, amellyel szavazatokat vadásztak a Cenk alatt meg a Bărăganban?

A hála nem politikai kategória, mondják az okoskodók két pohár között, legyenek angol vagy román politikusok. Igen, de ezt inkább elhisszük, mert tapasztaljuk, mint hogy elfogadnánk. A pedagógusok ma még nem tudják, hogyan és mikor lesz tanévzárás, érettségi, dolgozatírás az iskolákban. Mert lészen sztrájk, nagy politikai számonkérés, az szent. Nem hálát vár a tanár, hanem a tanulók bizalmát az életben. Ehhez nem ilyen politika s ilyen politikus kell, aki cinkosan idéz, ígér, és fedezi önmagát aranyköpésekkel a választók köpései ellen.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2010-05-26: Nemzet-nemzetiség - Sylvester Lajos:

A székely himnusz és a fejfélreszegések (Határhelyzetek)

Bérmálás Háromszéken
Nemrégiben, a magyar országgyűlés alakuló ülésének zárómozzanatában a Himnusz után egyszer csak az ajkakról, gépi rásegítés nélkül, felhangzott a székely himnusz. A szocialista Nyakó István utónyilatkozata szerint azért vonult ki a teremből, hogy őket a Jobbik ne énekeltesse. Gyurcsány Ferenc bukott és bukogató pártpotentát lógó orral, félreszegett fejjel oldalgott ki a haza bölcsei közül, és párttársainak némely csoportjai zavartan követték.
2010-05-26: Nemzet-nemzetiség - B. Kovács András:

Szoktak-e álmodni? (Jogászszemmel az autonómiáról)

Érdekes előadást tartott a sepsiszentgyörgyi Pinceklubban egy lehetséges erdélyi magyar autonómiáról Rozsnyai Sándor, az ismert sepsiszentgyörgyi jogász, a megyei ügyvédi kamara dékánhelyettese.