Háromszéki diákok sikerei

2010. május 26., szerda, Közélet

Szép háromszéki sikerek tanúi lehettek A magyar nyelv napjai Székelyudvarhelyen című rendezvénysorozat résztvevői.

Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség és a Tamási Áron Gimnázium által szervezett programban szerepelt a Határok és normák a magyar nyelvhasználatban című tudományos konferencia, a Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi Vetélkedő országos szakasza mindhárom közoktatási korosztály számára, és az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségének elnöke, dr. Péntek János idén is átadta a Sütő Andrásról elnevezett Nyelvőrzés-díjat, ezúttal Katona Ádámnak, aki tanárként, kutatóként, üldözöttként és politikusként egyaránt bizonyította a magyar nyelv iránti elkötelezett hűségét.

A kisiskolások versenyén, melyet a Napsugár folyóirat főszerkesztője, Zsigmond Emese vezetett, tizenöt csapat vett részt, köztük derekasan megállva a helyüket a Váradi József Általános Iskola negyedikesei Gász Ilona tanítónő vezetésével.

Nagy elégtétel, hogy a Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi Vetélkedőt korábban szervező kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Iskolaközpont diákjai, Konnát Árpád, Konnát Levente és Balog István, tizenöt más csapatot megelőzve, idegenből is elhozhatták az első díjat. Dr. Zsigmond Győző csavaros kérdésein kicsit elbizonytalanodva, a korábbi dobogós helyről lecsúszva, azért a Székely Mikó Kollégium V—VIII. osztályos csapata is kivívott magának egy dicséretet.

Az idei versenyen az anyanyelvünket ünnepelve Mikszáth Kálmán emléke előtt is tisztelegtünk az író halálának centenáriuma alkalmából.

Középiskolásaink szintén kiválóan szerepeltek: a Székely Mikó Kollégium diákjai, Márton-Simon Anna, Boér Ilka, Rangyák Zsuzsa Kincsem újra elsők lettek, szoros versenyben megelőzve a Mikes Kelemen Elméleti Líceum képviselőit, a Csinta Borbála, Ferencz Júlia, Tulit Gyopár által alkotott csapatot és még más tizenkét helységbelit. A diákok képzeletben bejárták Mikszáth életének egy-egy fontos helyszínét, levélben számoltak be a képviselői élet nehézségeiről, helyesírási kakukktojásokat gyűjtöttek, zanzákat és apróhirdetéseket írtak, és tudásukkal, tehetségükkel elkápráztatták a zsűrit.

Versenyt szervező tanárként nagy örömmel láttam, hogy a sok kulturális és szórakoztató program között időt szakítottak maguknak arra is, hogy szétnézzenek a székelyudvarhelyi könyvesboltban. Biztos vagyok benne, hogy ezekről a diákokról csupa jót hallunk ezután is.

Dr. Tapodi Zsuzsa szervező

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1394
szavazógép
2010-05-26: Közélet - Váry O. Péter:

Bikfalván állt a bál

A Fennvaló is szeretheti Bikfalvát, mert a falucska ünnepére jó időt adott. Igaz, csak másodnapra, a szombati programokat még jócskán felborította a naphosszat zuhogó eső, de vasárnap reggel már biztatóan sütött a nap, előcsalta az ünneplős kedvet az emberekből.
2010-05-26: Közélet - :

Végleges az érdemfokozati lista

Háromszéken szeptembertől százharminchat pedagógus jogosult érdemfokozatra — derül ki a pályázatok fellebbezés utáni elbírálásának összesítőjéből.