Védett növény a mocsári nőszirom

2010. május 27., csütörtök, Család

A mocsári (sárga) nőszirom egyike annak a nálunk spontán flórában fellelhető tíz nősziromfajnak (valamint számos kertészeti fajtának), amely különleges szépsége és élőhelye miatt a védett növények listáján szerepel, amint egyébként valamennyi nőszirom (Iris sp.) faj.

A mocsári nőszirom (Iris pseudacorus L.) sárga virága, akárcsak a többi fajé, sajátos felépítésű. A külső, nagy, lelógó három lepellevélen belül még három, kisebb és tagolt csúcsú van, ezeken még egy belső kör, a szaporítószervei. Bibéje eltér a megszokottól: széles, felül kétágú, sziromszerű (ezért ,,nőszirom"), és kagylószerűen rejti a porzókat. Ha a nektárt kereső rovarok az édes nedűhöz hozzá akarnak jutni, óhatatlanul megérintik mind a porzót, mind a bibe alsó részén lévő megtermékenyítő helyet.

Gyöktörzse évről évre terjed, szaporításra alkalmas. Hasonlóan rengeteg magva is. A mocsári nőszirom kedveli a vizenyős part menti réteket (Sepsiszentgyörgyön az Erzsébet park tava mellett is megtelepítették), és csak a napsütötte helyeken érzi jól magát.

A mocsári nősziromnál ismertebb a kék nőszirom (I. germanica L.) számos színváltozatával és ,,szakállas" külső lepelleveleivel (bőrszöveti nyúlványok). A lusta kertészek növényének is nevezik, mert nincs gond vele, minden évben megjelenik. Igénytelensége lehetővé teszi ,,elvadulását", ezért ott is előfordul, ahová nem telepítették.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-05-27: Család - Kovács Katalin Zsuzsanna:

Kőterápia-masszázs forró kövekkel

A keleti gyógyászatban évezredek óta ismerték és használták a természetes ásványokat, például a nefritet (jádekövet) a testen hordták gyógyítás és megelőzés céljából.
2010-05-27: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Cinke a postaládában

Ennyire egyedül talán soha nem érezte magát Kisborosnyó, mint most, a válság árnyékában. Az önállóság korában addig nyújtózkodott, amíg a takarója ért — értettük a helyiek véleményét —, de amióta takaréklángon él a községközpont Nagyborosnyó, le is mondtak az előrelépésről. Maradt lelki kapaszkodóként az egyházközség, mely még képes egybefogni nem csak a Tompa família híres fészekhelyét, hanem a hozzá tartozó néhány lelkes Kispatakot is. Működik egy lokálpatrióta kör. Nyíres a neve, mert talán a borosnyó szláv eredetű kifejezés, jelentése nyíres lenne. Ez a kör tartja a falugyeplő másik szárát. Semmi más nem marad kapaszkodó számukra, mint a helybeliek jóakarata. Mert van arra példa, s ez a mentség, hogy falujáért tud önzetlenül áldozni egy maréknyi kisborosnyói ember.