Az RMDSZ gazdaságélénkítést akar

2010. május 27., csütörtök, Közélet

,,Biztosítani kell a szociális védelmet mindazoknak, akik a megszorító intézkedések következtében elfogadhatatlan helyzetbe kerülnének, a 15 százalékos megvonásnak nem szabad érintenie a minimálnyugdíjjal rendelkezőket" — nyilatkozta Markó Béla miniszterelnök-helyettes Emil Boc miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatóján.

Az RMDSZ vezetője kiemelte, sikerült érvényesíteniük álláspontjukat, a minimálnyugdíjakat nem csökkentették, és hangsúlyozta azt is, ,,a kisnyugdíjasokat meg kell védeni a megszorítások következményeitől".

Markó elmondta, a gazdasági válságkezelő csomag véglegesítését célzó tárgyaláson megállapodtak, hogy a megszorítások alól kivonják a szociális juttatások nagy részét is, így nem csökken például a gyermekpénz, és egyezség született arról is, hogy felgyorsítják a decentralizációs folyamatot, az egészségügyben legkésőbb a jövő héten elfogadják a kórházak nagy részének áthelyezését az önkormányzatokhoz. Ugyanakkor néhány héten belül véglegesítik a kormánynak alárendelt hatóságok radikális átszervezésével és csökkentésével kapcsolatos elképzeléseket.

A koalíció tagjai egyetértettek abban, hogy a megszorító intézkedésekkel párhuzamosan gazdaságösztönző rendelkezéseket tartalmazó csomagot dolgoznak ki. Ennek egyik legfontosabb pontja a körbetartozások csökkentése lesz, mégpedig úgy, hogy az állam egymilliárd eurós összeget különít el az állami beruházások keretében elvégzett és kiszámlázott munkálatok kifizetésére. A csomag másik fontos eleme az uniós programokra vonatkozik: az állam garantálja az önrész előteremtéséhez szükséges hiteleket a nyertes európai pályázatok esetében.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1395
szavazógép
2010-05-27: Közélet - :

Hétfőn kezdődik az általános sztrájk

Hétfőtől meghatározatlan időre sztrájkot kezd több mint 400 000 oktatási és közigazgatási alkalmazott, tiltakozásukhoz szolidaritásból csatlakoznak más közalkalmazottak, az egészségügyben, szállításban, börtönökben dolgozók és magáncégek alkalmazottjai. Keddtől péntekig naponta tíz-tíz megyében szerveznek tüntetést a prefektúrák előtt, a bizalmatlansági indítvány vitájának napján egynapos általános munkabeszüntetést tartanak minden ágazatban, és élő láncot alkotnak a parlament körül.
2010-05-27: Belföld - :

Hírsaláta

BACCHUS ŐSZINTE HÍVE. Egy teljes napot töltött az államfő a parlamentben, sorra járta a kormányzó erő pártjait, s kissé elfáradhatott, mikor este a függetlenekkel tárgyalt, s Marian Sârbu volt munkaügyi miniszter szemrehányására, miszerint egykor még az 500 lejes minimálnyugdíjat is támogatta, most meg a 350 lejest sem hajlandó megtartani, heherészve válaszolta: „akkor alkoholos italok hatása alatt lehettem". (Antena 3)