Hétfőn kezdődik az általános sztrájk

2010. május 27., csütörtök, Közélet

Hétfőtől meghatározatlan időre sztrájkot kezd több mint 400 000 oktatási és közigazgatási alkalmazott, tiltakozásukhoz szolidaritásból csatlakoznak más közalkalmazottak, az egészségügyben, szállításban, börtönökben dolgozók és magáncégek alkalmazottjai. Keddtől péntekig naponta tíz-tíz megyében szerveznek tüntetést a prefektúrák előtt, a bizalmatlansági indítvány vitájának napján egynapos általános munkabeszüntetést tartanak minden ágazatban, és élő láncot alkotnak a parlament körül.

A tanügyi szakszervezeteknek országosan 360 000 szakszervezeti tagjuk van, a központi és helyi közigazgatásban 300 000, az egészségügyben 120 000 alkalmazott tagja valamelyik érdekképviseletnek. A szakszervezeti vezetők közölték továbbá: a Metrorex, a bukaresti közszállítási vállalat, a Román Állami Vasúttársaság, valamint bizonyos magáncégek alkalmazottjai a következő napokban döntik el, hogy május 31-én vagy június elsején kezdik a sztrájkot.

Dumitru Costin, az Orszá­gos Szakszervezeti Tömb elnöke elmondta: a 25 százalékos bércsökkentést már a magánszektorban is alkalmazzák, példaként említve a Romtelecomot, ahol néhány igazgató már elrendelte a fizetések 25 százalékos csökkentését. Bogdan Hossu hangsúlyozta: a kormány által elfogadott intézkedések mélyítik a válságot, 2011-ben ismét csökkentik a fizetéseket és növelik az adókat. ,,Ha jelenleg 15—16 millió személyt érintenek az intézkedések, jövőre mindenkit érintenek majd" — vélekedett Hossu. A szakszervezetek szerint legalább egymillió alkalmazott lép sztrájkba május 31-én és június elsején.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1394
szavazógép
2010-05-27: Máról holnapra - Simó Erzsébet:

Zuhanás a lejtőn

Húsz teljes napig fölöslegesen csépelték a szót a parlamenti pártok, szakszervezetek, munkáltatók, a kormánykoalíciót alkotó alakulatok, a végeredmény mit sem változott. Maradt a bölcs tengerész elképzelése, nyesnek, nyírnak, vágnak, fizetést, nyugdíjat, munkanélküli-segélyt, gyermeknevelési támogatást.
2010-05-27: Közélet - :

Az RMDSZ gazdaságélénkítést akar

,,Biztosítani kell a szociális védelmet mindazoknak, akik a megszorító intézkedések következtében elfogadhatatlan helyzetbe kerülnének, a 15 százalékos megvonásnak nem szabad érintenie a minimálnyugdíjjal rendelkezőket" — nyilatkozta Markó Béla miniszterelnök-helyettes Emil Boc miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatóján.