Külföldi hírek

2010. május 28., péntek, Közélet

Martonyi: ne bántsd a magyart

A kormány egyetlen alkalommal sem fogja szó nélkül hagyni a magyarellenességet — jelentette ki Martonyi János, a külügyi tárca várományosa az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottsága előtt.

A politikus elmondta: véleménye szerint alkotmánysértő a pozsonyi parlament döntése, amely a magyar állampolgárságot kérelmezőket automatikusan megfosztja a szlovák állampolgárságtól. A határon túli magyarok kedvezményes honosításáról szólva Martonyi János közölte: az elmúlt kilencven év történetében szinte példátlan, hogy egy ilyen fontos nemzetpolitikai döntést a hét közül csak egy szomszédos állam kifogásoljon. Bizottsági meghallgatásán a külügyi tárca várományosa az állam és a nemzet érdekeinek összeegyeztetését nevezte a külpolitika fő feladatának. Elmondta, hogy a kormány nemzetpolitikája egy mondatban összefoglalható: ne bántsd a magyart.

Lesz MÁÉRT

Az új kormány határozott szándéka a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) összehívása — mondta Semjén Zsolt leendő miniszterelnök-helyettes tegnapi külügyi bizottsági meghallgatásán. A KDNP elnöke kiemelte: az a helyes, ha a MÁÉRT ismét működni fog, ugyanakkor a Kárpát-medencei Képviselők Fórumát is fenn kívánják tartani. A kettő nem áll egymással szemben, erősíti egymást — mutatott rá. Szólt arról is, hogy önálló államtitkárság foglalkozik majd a határon túli magyarságot érintő kérdésekkel. Kijelentette: a Szülőföld Alapot meg kell tartani és meg kell erősíteni, abba a vitába azonban nem kívánt belemenni, hogy az elnevezése mi legyen. Semjén Zsolt a kettős állampolgárságról elmondta, hogy a közeljövőben tájékoztató kampányt indítanak azokon a helyeken, ahol jelentős számú magyarság él az állampolgárság felvételének technikai tudnivalóiról.

Elbúcsúzott a Bajnai-kormány

A Bajnai-kormány elvégezte, amire vállalkozott, és emelt fővel, büszkén búcsúzik — mondta a kormányszóvivő a kabinet utolsó tájékoztatóján. Szollár Domokos úgy értékelte: amit tettek, jó volt, és Magyarország érdekeit szolgálta. Véleménye szerint a Bajnai-kormány eredményesen kezelte a válságot, és teljesítette a kijelölt célokat: visszafordította az országot a szakadék felé vezető útról.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1395
szavazógép
2010-05-28: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

Kivizsgáltatnák Bocot
Benyújtotta a szenátushoz az Emil Boc elleni bűnügyi vizsgálat indításáról szóló kérést Varujan Vosganian liberális szenátor, amiért a kormányfő nem bocsátotta rendelkezésükre azon Demokrata Liberális Pártot szponzoráló cégek listáját, amelyek állami szerződéseket kötöttek.
2010-05-28: Közélet - Bokor Gábor:

Tisztább Kovászna és környéke

Sokkamionnyi szemetet gyűjtöttek össze Kovásznán és környékén. A munkát a szociális segélyben részesülők végezték. A tisztasági akciót az utak mentén, erdőszéleken elhatalmasodott szemétdombok tették szükségessé, melyek felszámolására a Környezetvédelmi Őrség is felszólította a fürdőváros vezetőségét.