Sztrájkhullám HáromszékenAhol rendes munkanap van

2010. június 1., kedd, Közélet

Bár sok alkalmazott elégedetlen a kormány megszorító intézkedéseivel, és egyetért a szakszervezetek tiltakozásával, jó néhány hivatalban és állami intézményben nyoma sincs a sztrájknak: tegnap délelőtt rendes programja szerint dolgozott a törvényszék, a múzeum, a megyei könyvtár, a városi közüzemek, a munkaügyi felügyelőség és a fogyasztóvédelmi hatóság.

A kérdésekre adott válaszokból kiderül: néhol túl kevesen vannak a hatásos nyomásgyakorláshoz, másutt a szervezett fellépés maradt el (különféle okokból), sokan pedig egyszerűen a sztrájkkal járó jövedelemkiesés miatt nem szüntetik be a munkát. Egyöntetű ellenben a következményekért, a megélhetésért való aggodalom: mindenki számolgatja már, hogy az eddigi kiadásaiból hogyan tud lefaragni, miről tud lemondani: huszonöt százalékos költségcsökkentést a megkérdezettek egyikének sem sikerült még kiötölnie.(demeter)

Nem sztrájkoltak tegnap a megyeszékhelyi munkaerő-foglalkoztatási hivatalban, illetve a nyugdíjpénztárban sem: előbbinél nincs szakszervezet, utóbbinál van, próbáltak is szervezkedni, de eredménytelenül. Értesüléseink szerint e két intézményben nem is várható munkabeszüntetés, ellenben az alkalmazottak mindenütt a csökkenő bérekről beszélnek.Értesüléseink szerint a munkaerő-foglalkoztatási hivatalban az átlagbér bruttó 1649 lej (ez nettó 1189 lejt jelent), a 25 százalékos levonás után ebből tiszta jövedelemként 899 lej marad. (mol)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-06-01: Közélet - Váry O. Péter:

A városházán dolgoztak (Sztrájkhullám Háromszéken)

Hogy a közhivatalokban leállt az ügyfélfogadás, annak első jele, hogy a városközponti parkolókban a délelőtti órákban állandóan akad üres hely ― legalábbis Sepsiszentgyörgyön a polgármesteri hivatal előtt. A városháza bejárataira kiragasztott lapok hirdetik, hogy május 31-től meghatározatlan ideig sztrájkolnak az intézménynél. Odabenn azonban minden, mint máskor. Csak a hangulat más.
2010-06-01: Közélet - :

A vonatközlekedés egyelőre zavartalan

Nem szüntette be a munkát a vasút, egyetlen vonat sem marad ki, a menetrendet betartják — tudtuk meg a sepsiszentgyörgyi állomásfőnöktől, Mesaroş Vasilétól.