Sztrájkhullám HáromszékenA városházán dolgoztak

2010. június 1., kedd, Közélet

Hogy a közhivatalokban leállt az ügyfélfogadás, annak első jele, hogy a városközponti parkolókban a délelőtti órákban állandóan akad üres hely ― legalábbis Sepsiszentgyörgyön a polgármesteri hivatal előtt. A városháza bejárataira kiragasztott lapok hirdetik, hogy május 31-től meghatározatlan ideig sztrájkolnak az intézménynél. Odabenn azonban minden, mint máskor. Csak a hangulat más.

Sepsiszentgyörgy tegnap nem szépült, a kertészet csak a legszükségesebbeket végezte, a virágokat locsolni kellett, de újakat sehová nem ültettek, a sportnapokra kihordott dolgokat össze kellett szedni, s a gyereknapot előkészíteni ― de ennyi.

A városházán a közvetlenül az ügyfelekkel foglalkozó irodákban üldögéltek az alkalmazottak, papírjaikat rendezgették, beszélgettek ― miről másról, mint az áldatlan helyzetről, melybe kerültek. ,,Csak legalább lenne eredménye", mármint a sztrájknak, mondta egyik hölgy, s ez újabb beszélgetéshullámot indított el, látszott, lerágott csont már, sokat nem várnak el, de legalább reménykednek.

Más irodákban dolgoztak, mint bármikor, vagy még jobban. Nem tartották sztrájktörőknek magukat, a munkát el kell végezni.

Egyik alkalmazott ― felesége is állami cégnél dolgozik ― fizetési cetlijét mutatta, 875 lej volt utolsó juttatása, ha annak levágják negyedét, a minimálbérnél is kevesebbet fog kapni. Ráadásul ott a banki részlet, ott a három gyermek, fejben számol, de ha papírra vetné, sem futná a havi költségekre mindkettejük fizetéséből. S akkor hol vannak az extrák, egy könyv például? Felháborító, persze, ,,annál is inkább, hogy ahol a nagy pénzek vannak, ott kellett volna kezdeni a lefaragásokat, nem a legkisebbeknél, négyezer lej negyedét elvenni, nem annyi, mint nyolcszáz lejét. Ha krízis, legyenek szolidárisak, annyi pénzt elköltöttek az év első öt hónapjában, mint tavaly egész évben." Felmerül a felelősség kérdése, persze, a tanároknál is nagy a felelősség, de ha egy köztisztviselő elnéz egy papírt, mehet a dutyiba. S ami nagyon fájó, a köztisztviselő semmilyen más munkát nem végezhet, hogy keresetét kiegészítse. Éles témaváltással a még sanyarúbb sorsúakra terelődik a szó, vannak rosszabb kategóriák is, a betegnyugdíjasok például, az már erkölcstelenség, sőt, embertelenség az ő juttatásukból is levonni. Meg a szüleink aprócska nyugdíjából, mondja, s ha férfiember létére nem szégyellné magát, szeméből a könny kicsordulna.

*

A kézdivásárhelyi városházán tegnap zavartalanul zajlott az ügyfélfogadás, a lakosság-nyilvántartó iroda és a közösségi rendőrség munkatársai — habár szakszervezeti tagok — szintén dolgoztak. (iochom)

*

Baróton sztrájkolnak a polgármesteri hivatalnál, a közpénzügyi hivatalnál, a városi kórháznál pedig szolidaritásból kétórás munkabeszüntetést tartottak. A leépítés és fizetéselvonás miatt tiltakozókat megértik a város polgárai — állítják a szakszervezeti felelősök. A sztrájk ellenére mindenhol dolgoznak, mindössze az ügyfélfogadást szüntették be. A baróti polgármesteri hivatal bizalmija, Simon Hajnal szerint nem tudni, meddig tart megmozdulásuk, ha nem teljesítik követeléseiket. (hecser)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2010-06-01: Közélet - Fekete Réka:

Kényszervakáción a diákok (Sztrájkhullám Háromszéken)

Sorukra várnak az érettségizők
A társadalom lábtörlőivé váltunk, az oktatási törvényből alapvető jogaink tűntek el az új tervezet szerint, a jogszabály közvitája pedig bohóckodás volt, semmilyen javaslatunkat nem vették figyelembe, most pedig a fizetésünk negyedét is elveszik — summázta kérdésünkre a tiltakozások okát Ilyés Andrea sepsiszentgyörgyi tanár.
2010-06-01: Közélet - Mózes László:

Ahol rendes munkanap van (Sztrájkhullám Háromszéken)

Bár sok alkalmazott elégedetlen a kormány megszorító intézkedéseivel, és egyetért a szakszervezetek tiltakozásával, jó néhány hivatalban és állami intézményben nyoma sincs a sztrájknak: tegnap délelőtt rendes programja szerint dolgozott a törvényszék, a múzeum, a megyei könyvtár, a városi közüzemek, a munkaügyi felügyelőség és a fogyasztóvédelmi hatóság.